O čemu da razmišljate pre nego što se odlučite da rodite?

Kaže se da ne postoji pravo vreme za decu i da je to individualna stvar uslovljena raznim faktorima, ali uz pomoć sledećih faktora možete ustanoviti da li je vaša životna situacija najpovoljnija za dolazak prinove.

Kada bismo mogli da izaberemo trenutak za dolazak sopstvenog deteta na svet, sigurno bismo poželeli da baš sve u našem životu tada bude savršeno. Naravno, to je za većinu parova nemoguće jer život uvek sa sobom donosi nepredviđene situacije. Međutim, to ne znači da ne možete da planirate prinovu.

Stručnjaci kažu kako cilj ne mora biti savršen trenutak, nego onaj najpovoljniji za vas i vašeg partnera, piše Time.

Prilikom planiranja morate obratiti pažnju na sledećih sedam faktora:

1. PLODNOST

Uzmite u obzir svoje trenutno zdravstveno stanje, sve potencijalne zdravstvene probleme, pogotovo one koji mogu uticati na vaš reproduktivni sistem tj. plodnost. Ako vaš medicinski karton već upućuje na to da biste mogli da imate probleme sa začećem, posetite svog ginekologa i s njim razgovarajte o trudnoći koju planirate.

2. KARIJERA

Možete li sebi u ovom trenutku priuštiti izostanak s posla i porodiljsko bolovanje? Ako ne možete, a svejedno biste želeli dete, postoji li mogućnost da posao obavljate od kuće?

3. FINANSIJE

Jeste li finansijski spremni za sve troškove koje novi član porodice donosi sa sobom?

4. EMOCIONALNO ZDRAVLJE

Jeste li emotivno i psihički spremni za dete? Dete je velika odgovornost s kojom se mnogi teško nose. Ako imate sumnje i ne osećate uzbuđenje prilikom same pomisli o roditeljstvu, preispitajte svoju spremnost.

5. MOTIVACIJA

Sanjate li već dugo o detetu ili mislite da ga morate roditi zato što vam svi govore da je "krajnje vreme za bebu"? Je li vaša želja zaista vaša ili plod stalnih nagovora porodice ili partnera?

6. ODNOS S PARTNEROM

Jeste li zadovoljni sa svojom vezom i srećni? Mislite li da će vaš partner biti dobar roditelj ili sumnjate u njegovu predanost detetu? Da li je vaša veza dovoljno jaka i spremna za ovu veliku doživotnu avanturu?

7. ZAJEDNIČKA ŽELJA ZA DETETOM

Želite li oboje dete? Slažete li se oko toga kada biste željeli da ga imate ili je to čest predmet vaših rasprava i svađa? 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom