Pet koristi od minimalizma u kući

Minimalizam je postao dosta popularan koncept u svetu poslednjih godina.
Iako nije nov, trend se raširio i počeo da se primenjuje ne samo u oblikovanju enterijera, već i u načinu života. Minimalizam je za neke, dakle, način života.
 
Međutim, kada je reč o uređenju doma, minimalisti ističu neke prednosti na koje mogu da računaju svi koji se prihvate ovog izazova. 
 
1. Nema haosa
 
Minimalizam znači da ćete imati uredan dom. To znači da ćete naučiti da odmah pospremite za sobom, da ništa ne sakuplja prašinu, da nema razbacanih stvari na podu. Sve ima svoje mesto u kući.
 
2. Jednostavno se uklapa
 
Nameštaj minimalista uglavnom je skroz beo ili crn. To je i najčešća kombinacija kada se kupuje nameštaj. Zbog lake upotrebe, ove dve boje idu uz sve, a naročito jedna uz drugu i ne morate da brinete da li vam nešto štrči u enterijeru.
 
 
3. Što manje stvari
 
Minimalisti se ne vežu za stvari - oni ih bace. Ako nešto ne koristite pola godine, nećete ni koristiti i bolje da taj predmet bacite. To se naročito odnosi na garderobu, ali i na ukrasne predmete. Što manje stvari, manje nereda i više prostora.
 
4. Ušteda na računu
 
Ako ste odlučili da praktikujete prethodne savete, možete da računate da neće imati više novca. Manje ćete trošiti na stvari koje vam ne trebaju, a ako budete trošili, ulagaćete u nešto što će vam trajati. Opet, dobro ćete promisliti pre nego što išta kupite.
 
5. Duhovni mir
 
Minimalisti tvrde da praćenje saveta o minimalizmu oslobađa čoveka. Čist dom je čist um, smatraju oni, a da li je to tačno, testirajte sami. Pokušajte da mesec dana praktikujete minimalizam.
  • Savršeno

    18.12.2016 13:14
    Savršeno!
    "Minimalisti tvrde da praćenje saveta o minimalizmu oslobađa čoveka. Čist dom je čist um, smatraju oni, a da li je to tačno, testirajte sami. Pokušajte da mesec dana praktikujete minimalizam."
    Prostor oko nas ekvivalent je prostoru u nama, odnosno - stanju našeg uma. Haos i pretrpanost spoljnog prostora, ukazuje na to da je naš um pretrpan nepotrebnim podacima i stvarima, zagušen smećem. Smisao "velikog spremanja" kuće, je pored čistog i urednog doma, zapravo i u velikom spremanju uma i izbacivanju svega suvišnog iz njega. Pogotovo je izraženo kada raščišćavamo fioke sa papirima, sitnicama, ormane i police sa odećom i obućom. Verovatno je mnogima poznat osećaj olakšanja i rasterećenosti kada taj posao konačno završimo. Time smo izbacili mnogo toga opterećujućeg i iz našeg uma.
    To radim redovno kad se "zakucam" i ne znam u kom pravcu treba dalje iči. Svaki put se začudim kako se opet nakupilo toliko toga što treba odbaciti. Kada to završim, nastane neki mir, iz koga proizađe pravi odgovor i pravo rešenje.
    Uspomene svi volimo, one lepe pogotovo, zatrpavamo svoj prostor njima, ali one nas drže blokiranima i fokusiranima na prošlost, a u tom slučaju nema pomaka napred, nema živosti i istraživanja nepoznatog. Dešava se da ljudi izgube sebe, svoj identitet - toliko se stope sa prošlošću i uspomenama. Da li baš toliko treba da budemo vezani za ono što je prošlo i ne može se vratiti? Tu treba napraviti selekciju, osloboditi se i ići dalje sa svojim životom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom