Kako da sa decom razgovarate o seksu

Mnogim roditeljima pada teško kada sa decom treba da pričaju o seksu.
Niko ni njima o tome ništa nije rekao pa je razumljivo zašto imaju takav stav. Ipak, pričati o tome je jako važno.
 
Današnja deca su u većem riziku da razviju devijantan pogled na seks i intimnost nego što su to bila deca ranije, a za to je zaslužan Internet gde su im pornografija i ostali sadržaji sličnog karaktera lako dostupni. Zato je jako važno da im objasnite šta znači zdrav seks i intimnost. 
 
Istraživanja pokazuju da roditelji često izbegavaju da pričaju sa svojom decom na ovu temu jer smatraju da će deca o tome pričati sa vršnjacima. Ali zašto to ne bi bili roditelji koji će detetu ukazati na neke prednosti i mane seksa. Možda će im njihovi vršnajci dati pogrešne informacije što bi moglo da znači da vaše dete rizikuje. Zato je najbolje da im vi ukažete na to kako da imaju zdrave intimne odnose. Tako ćete deci ukazati i na potencijalne rizike koje seksualni odnosi nose, i time ćete ih zaštiti. 
 
Evo na koja tri načina možete sa decom razgovarati o seksu: 
 
1. Ispričajte deci svoje iskustvo 
 
Ukoliko ste nekada doživeli seksualnu traumu, ispričajte deci o svom iskustvu. Sigurno ste bili u nekoj lošoj vezi, ili imali iskustva sa tim da vas je neko prisiljiavao na seks, ako pak niste setite se primera u vašoj okolini. Naučite decu da budu obazriva i da ne pristaju ni na šta na šta ne žele. 
 
2. Ukažite deci šta je u kom periodu razvoja nomalno 
 
Uradite to bez osuđivanja. Obratite pažnju čemu su vaša deca izložena u zajednici u kojoj živite. Svaka zajednica ima svoj moralni kodeks ponašanja koji je često u skladu sa biološkim procesom sazrevanja. Možda verujete da je masturbacija greh, ali to je samo moralna strana takvog stava, sva deca masturbiraju, to je normalno u razvoju. Na taj način deca uče o svom telu i rasterećuju se stresa. Nemojte ih koriti zbog toga, jer to posle ima izvesne posledice po njih. Pokušajte da nađete sredinu i da iskombinujete biološki, psihološki, duhovni i moralni razvoj i sve to uklopite sa stavovima kulture u kojoj živite. 
 
3. Kombinacija knjiga i razgovora je idealna 
 
U mnogim porodicama teme o seksu se svode na davanje priručnika i knjiga o seksu deci. Naravno da je to u redu, knjige o sazrevanju su jako važne, ali je razgovor ipak moćniji. Kombinujte ta dva, pričajte sa decom o onome šta su korisno počitali u knjigama ako će vam tako biti lakše. Nemojte ih osuđivati ukoliko imaju pogrešan stav, samo ćete ih tako udaljiti od pravog puta. Pokušajte da ih razumete i objasnite im na lep način zašto nisu u pravu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom