Mlade u Kini "pojeftinile"

Zvaničnici u Kini na sve načine nastoje da ograniče sve više cene kineskih venčanja tako što su preporučili da se limitira iznos novca koji mladoženje plaćaju porodici neveste, što je relativno nov kineski običaj.
Naime, proteklih nekoliko decenija u Kini je zaživeo trend da mladoženja porodici svoje buduće žene isplaćuje određenu sumu novca. Međutim, poslednjih godina cena koja se isplaćuje mladinoj porodici nekontrolisano se povećavala, pa se tako došlo u situaciju da se u nekim delovima Kine za mladu plaća čak i 100.000 juana, ili 14.000 dolara. Ovo je zabrinulo kineske zvaničnike jer smatraju da je to bespotrebno bacanje para, posebno u provincijama gde se teško živi. 
 
Zapravo, oni su uvereni da je taj iznos ujedno i razlog zašto veliki broj Kineza ostaju neženje jer jednostavno nemaju novca. 
 
Prvi korak su napravile vlasti okruga Taikian, u provinciji Henan, koji smatraju da venčanja ne smeju da budu tako ekstravagantna. Oni su doneli uredbu kojom se ograničava iznos koji se isplaćuje nevestinoj porodici i odluku da ta cifra ne sme biti viša od 60.000 juana. 
 
Takođe, poručili su budućim bračnim parovima da organizuju skromne ceremonije venčanja, jer je to u skladu sa kineskom tradicijom. Navodno, prema novoj uredbi, na svadbi ne bi trebalo da bude više od 10 stolova za zvanice, a u svadbenoj povorci neće biti dozvoljeno više od šest automobila. Sve što prelazi ono što je preporučeno smatraće se luksuznim i ekstravagantnim. 
 
Iako je doneta uredba, ona zasad ne predviđa kazne za one koji je ne budu poštovali. Ipak, agencijama za organizovanje venčanja je naloženo da svako prekoračenje uredbe prijave lokalnim komitetima Komunističke partije. 
 
Zasad su reakcije kineske javnosti prilično mešovite. Mnogi ne odobravaju ovu uredbu, jer smatraju da vlast ne treba da se meša u privatne stvari svojih građana. 
 
"Iako je uredba možda urađena iz najbolje namere, koliko će jedna porodica potrošiti novca na venčanje svojih najmilijih je samo njihova stvar", napisao je korisnik jednog kineskog foruma. 
 
Ipak, ima i onih koji smatraju da će ova uredba dobro doći onima koji nemaju novca za mladinu porodicu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom