Ovo godine deteta su najstresnije za majku

Koliko god bila teška i stresna situacija za roditelje ona kada deca odlaze svojim putem i prestaju da žive sa njima, ipak nije najstresnija.

Američki naučnici ustanovili su da se roditelji najnesrećnije osećaju u dečjem periodu između detinjstva i tinejdžerskih godina. U pitanju su 11. i 12. godina. Majke tada najčešće pate od depresije, više nego onda kada su deca tinejdžeri.

"Mnogo majki nije svesno da veliko i najbolnije odvajanje potomaka od roditelja ne nastupa kada dete napusti svoje gnezdo, već kada se psihološki udalje od njih. To je psihološka metamorfoza i za majku i za dete. Ne samo da neka deca dožive velike hormonalne promene u to vreme već se i ponašaju otuđenije i odbojnije prema majkama", ispričala je profesorka koja vodi istračivanje Sanija Lutar.

S obzirom na to da ženama oko 42. godine života počinje da opada nivo hormona estrogena i progesterona, one se osećaju manje brižno, pa se prema deci, ali i partneru, ponašaju otresitije. Takođe, zadovoljstvo decom raste kada deca izlaze iz puberteta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.