Žene treba da jedu tokom porođaja?

Žene treba da jedu tokom porođaja, kako bi se porođaj brže završio, a mame se pre oporavile, kažu načnici.

Teško da ćete čuti lekara da kaže: "Uzmi, pojedi nešto", kada počnu kontrakcije. Do sada, doktori su se plašili da bi zalogaj usred guranja mogao da dovede do gušenja trudnice ili da bi mogao da utiče na anesteziju u slučaju da moraju da obave hitan carski rez.

Nove analize pokazuju da hrana na porođaju neće uzrokovati nikakve probleme, naprotiv.

Voda i ugljeni hidrati pomažu mišićima da rade bolje, naročito materica, povećavaju nivo energije, te generalno pomažu novopečenoj mami da se brže oporavi posle porođaja, javlja Rojters.

Istraživači sa Tomas Džeferson univerziteta u Filadelfiji "testirali" su porođaje 3.982 žene, od kojih su sve rađale jedno dete (ne blizance ili trojke) i nije bilo potrebe za hitnim carskim rezom.

One žene kojima je bilo dozvoljeno da jedu i piju tokom porođaja, u proseku su se porodile 16 minuta brže u odnosu na mame koje nisu jele i pile. One nisu bile izložene riziku od gušenja hranom ili povraćanja zbog anestezije, što je bila briga naučnika kada su istraživali četrdesetih godina prošlog veka.

"Zaista ne znamo koliko žene mogu da piju i jedu na porođaju. Ali, ako je organizam hidriran i ima dovoljno ugljenih hidrata, naši mišići bolje rade", kaže autor studije dr Vinćenco Bergela.

Za sada, praksa je da se porodiljama daje samo voda tokom porođaja jer postoji strah da bi žena mogla da udahne jako i da hrana ode u pluća.

Pored toga što očito ni lekari nisu sigurni da je bezbedno jesti na porođaju, verovatno ne treba ni da kažemo da je majkama verovatno hrana poslednja stvar na planeti kada iščekuju dolazak svoje bebe.
 

  • baba

    12.02.2017 17:29
    obrnuti pravac
    ovo je blesavo ,ja sam povracala na porodjeju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom