VIDEO: Uznemirujući snimci na Jutjubu varaju decu jer liče na poznate crtaće

Hiljade videa na Jutjubu izgledaju kao verzije popularnih crtanih filmova, ali sadrže uznemirujuće i neprimerene sadržaje i nisu prikladni za decu.
Ako ne obraćate dovoljno pažnje, ovi videi mogu vam izgledati recimo kao neka od verzija Pepa Praseta. Međutim, ubrzo nakon uključivanja određenog klipa, ekran pocrni, a potom se na njemu pojavi stomatolog i vadi Pepi zube. Tužna muzika pritom se čuje na videu.
 
Novinarka Lora Džun videla je da njena trogodišnja ćerka gleda ovaj snimak i odmah je primetila da nešto nije uredu.
 
"Pepa mnogo vrišti i plače, a zubar je pomalo sadista, tako da je to nešto što trogodišnjaci ne bi trebalo da gledaju", kazala je Džun za BBC. "Ali ova animacija izgleda skoro sasvim kao Pepa tako da je moja ćerka verovala da je reč o omiljenom crtaću."
 
Ovo nije jedini slučaj gde se likovi iz crtanih filmova nađu u neodgovarajućim situacijama. Osim Pepa Praseta, postoje slični snimci s likovima iz crtaća Frozen, Minions, Doc McStuffins... Neki od njih liče na parodije, ali su jasno označeni kao sadržaji za odrasle. Drugi predstavljaju neovlašćene kopije autentičnih crtaća ili koriste te likove na blaže načine, što pravi problem pravnicima kod ustanovljavanja kršenja autorskih prava, ali nije nužno štetno za decu.
 
Međutim, mnogi snimci, poput onog koji je gledala ćerkica Lore Džun, sadrže uznemirujući sadržaj, a deca ih mogu doživljavati kao prave crtaće. Neki od njih imaju milionske preglede, kao što je slučaj s videima kanala "Toys and Funny Kids Surprise Eggs" koji nose naslove "Elza iz Frozena s velikim slinama", "Golišavi Hulk izgubio gaće" i "Krvava Elza s rukom koju je slomio Spiderman". U njima je prikazano nasilje i humor za odrasle.
 
Postoje načini da se ovi sadržaji izbegnu. Aplikacija YouTube Kids filtrira većinu njih. Zatim Jutjub predlaže uključivanje "Restricted Modea" koji se može naći na dnu stranice.
 
  • zz

    27.03.2017 21:28
    Stvarno ima tih cudnih crtanih na youtube koji isprva lice na normalne a onda krene neko ludilo gde dinosaurusi imaju glave Elze, Spajdermena, Hulka... I svi igraju uz decje pesmice.
  • Borac

    27.03.2017 10:42
    Istina koju ne vide svi
    Delovanje satanista, podržanih od Iluminata, vladara sveta u pokušaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom