Ovo su zemlje u kojima bebe najviše plaču

Bebe najviše plaču u Velikoj Britaniji, Kanadi, Italiji i Holandiji, a najmanje plaču u Danskoj, Nemačkoj i Japanu.

Istražujući koliko bebe širom sveta plaču u prva tri meseca života, psiholozi iz Velike Britanije napravili su univerzalne karte o normalnoj količini plakanja u tom periodu.

"Bebe se u prvim sedmicama života razlikuju po tome koliko plaču", rekao je Diter Voker koji je vodio studiju na Univerzitetu Vorvik. Dodao je da možemo saznati više posmatrajući kulture u kojima deca manje plaču, uključujući i postupke roditelja i faktore koji su povezani s trudnoćom i genetikom.

Istraživanje je pokazalo da su zbog grčeva u želucu bebe u Velikoj Britaniji, Kanadi i Italiji plakale tri sata dnevno najmanje tri dana u sedmici. Najniža stopa prisutnosti grčeva u želucu kod beba je u Danskoj i Holandiji.

Prema podacima dobijenim ovim istraživanjem, u prve dve sedmice plaču u proseku dva sata. Narednih nekoliko sedmica plaču malo više, a vrhunac dolazi u šestoj sedmici kada plaču dva sata i petnaest minuta. zatim se plakanje smanjuje na prosečno sat i 10 minuta u uzrastu od 12 sedmica.

Ipak, postoje mnoge varijacije, jer neke bebe plaču pola sata dnevno, a neke i do pet sati.

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu "Journal of Pediatrics" učestvovalo je 8.700 beba iz Velike Britanije, Nemačke, Danske, Japana, Holandije, Kanade i Italije.

Voker je rekao da će njihova grafika plakanja pomoći zdravstvenim radnicima da objasne roditeljima da li je normalno koliko njihovo dete plače u prva tri meseca ili treba da potraže pomoć.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom