Naučnici: Deca tek sa 14 godina mogu sama preko ulice

Mnogi roditelji mrze samu pomisao na to da njihova deca samostalno prelaze put.
Naučnici: Deca tek sa 14 godina mogu sama preko ulice
Foto: Pixabay
A mogli bismo taj fenomen nazvati "uličnim strahom". To je onaj trenutak kad čekate da pređete prometnu ulicu i konačno odlučite izađete u prazninu u saobraćaju i pretrčati preko.
 
Naučnici su izdali upozorenje vezano za dopuštanje da deca mlađa od 14 godina samostalno prelaze kolovoz. Prema novom istraživanju na Univerzitetu u Ajovi, mlađa deca nemaju moć prosuđivanja situacije i fizičke veštine potrebne za dosledno i sigurno prelaženje kolovoza.
 
"Neki ljudi misle kako su mlađa deca sposobna da pređu ulicu kao odrasle osobe. Naše istraživanje pokazuje da to nije nužno slučaj na prometnim putevima gde saobraćaj uopšte ne staje", rekla je autorka istraživanja Džodi Plumert.
 
Četrnaest godina nekima može zvučati dovoljno staro, kad su istraživači koristili simulacije kako bi procenili sposobnost dece od šest do 14 godina u prelaženju jedne trake prometnog kolovoza. Mlađa deca su imala poteškoće pri prelasku na sigurno, a stopa nezgoda je bila visoka, čak do osam odsto među šestogodišnjacima. U međuvremenu, desetogodišnjaci su pogođeni manje puta - pet odsto, a dvanaestogodišnjaci dva odsto. Samo su četrnaestogodišnjaci bili u stanju da svaki put sigurno pređu kolovoz. 
 
Zbog toga bi trebalo preduzeti dodatne mere predostrožnosti i prepoznati ako vaše dete možda nije sposobno da predvidi kretanje saobraćaja. A ako moraju da pređu ulicu bez vaše prisutnosti, podučite ih da budu strpljivi i čekaju veće praznine u saobraćaju (ako semafor ne postoji).
  • Недељко

    08.05.2017 07:57
    Да ли је могло другачије?
    А шта сте очекивали од "андроид" деце? Како да дете стекне спознају о свету око њега када у њему не борави?
  • Marko

    07.05.2017 19:55
    Ovo je naopako. Nije problem u detetu, problem je u dizajnu ulice i našim navikama. Toliku smo napravili potrebu od jurcanja po gradu i toliku dogmu od ubrzavanja saobraćaja i povećanja protočnosti da smo počeli da krivimo decu za saobraćajne nezgode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom