Kako sa decom pričati o terorističkim napadima?

Vesti o terorističkim napadima su uvek zastrašujuće, ali za roditelje postoji dilema šta da kažu svojoj deci kad se tako nešto desi.
Kako sa decom pričati o terorističkim napadima?
Foto: Pixabay
Između dve opcije: prećutati (ugasiti televizor) ili razgovarati sa svojom decom, stručnjaci preporučuju ovu drugu opciju. Savet stručnjaka je ne izbegavati razgovor o ovim pitanjima, ali pri tome biti veoma oprezan, piše BBC.
 
Klinička psihologinja Ema Citron kaže da porodice ne treba da zaziru od razgovora o tragičnim događajima.
 
"Dajte deci osnovne činjenice, recite im šta je to što žele da znaju, pitajte ih šta bi želeli da znaju, a onda im to obrazložite", kaže ona. Dodaje da treba da daju podršku i prilagode im se u skladu s njihovim emotivnim reakcijama. "Neophodno je zagrliti ih pa i plakati s njima ukoliko oni plaču, odnosno odgovoriti na njihove emocije", poručila je.
 
Dr Bernadka Dubicka s Kraljevskog koledža psihijatrije ističe da isključivanje televizije i radija može biti zaštitni instinkt, ali da to nije praktično u današnjem drušvu. 
 
"Roditelji ne mogu da zaštite decu od ovih događaja u potpunosti. Realnost je da decu i mlade ljude bombarduju vestima 24 sata dnevno", kaže ona. Ističe da je najvažnija stvar za roditelje da budu tamo i da pokušaju da pomognu svojoj deci da upravljaju svojim emocijama. "Kriti vest nije od pomoći jer će deca vest čuti negde drugde, a roditelji neće biti tu da ih upute u to", poručila je.
 
Stručnjaci navode da je važno razgovarati o novostima, ali da bi roditelji trebalo da izbegavaju nepotrebne detalje.
 
"Izbegavajte prljave detalje, nema potrebe za njima. Ne opisujte krvoproliće pokazujući im slike. Izbegavajte sve što može dovesti do traume deteta", kazala je.
  • Purpleitious

    26.05.2017 08:47
    Pokusajte ponovo...
    @Boki

    Da li ste Vi religiozni mozda, ako ne zamerate na pitanju?
  • Boki

    26.05.2017 07:28
    Jedne cike su otimale resurse vekovima a zatim bombardovale druge cike. Sad se druge cike svete jednim cikama i to zovemo strah.
  • Andrija Šrek

    25.05.2017 13:55
    ??
    Ovaj, kako to mislite, "OBRAZLOŽITI" teroristički napad???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom