Kada je pravo vreme za uključivanje deteta u kućne poslove?

Mnogi roditelji ne žele da svoju decu opterećuju kućnim poslovima, ali za njih nikada nije prerano.
Naime, oni su važan deo razvoja deteta jer kroz njih ono uči da se brine samo za sebe, dobija osećaj odgovornosti i brže shvata značenje reči "obaveza". Ako vaš mališan bude učestvovao u poslovima biće mu mnogo lakše da savlada i školske obaveze i osećaće se kao aktivan i koristan član porodice. 
 
Upravo zbog toga većina stručnjaka ne preporučuje nagrađivanje dece koja pomažu u kući jer je to odgovornost koju dele svi ukućani. Ipak, neće škoditi ako ga ponekad nagradite. Kad uspešno obavi novi zadatak, osim reči pohvale, iznenadite ga malom igračkom ili omiljenim slatkišem.  
 
Pravo vreme 
 
Stručnjaci smatraju da su deca od dve godine potpuno sposobna za prve radne zadatke laganog intenziteta, a kakve dužnosti možete davati svom detetu zavisi i od njegovog ličnog interesa. 
Detetove zadatke možete podeliti u tri grupe: 
 
LIČNI ZADACI - oni pomoću kojih će naučiti da se brine za sebe. 
 
KUĆNI ZADACI - oni koji će ga naučiti da je aktivan član porodice. 
 
ZAJEDNIČKI ZADACI - aktivnosti koje će mu pomoći da nauči neku veštinu dok vama pravi društvo. 
 
Počnite s jednim ili dva lična i jednim kućnim poslom dnevno. Uvek pokažite detetu kako bi posao trebalo da bude obavljen i odvojite malo vremena da vežbate s njim. Kako bi se lakše snalazilo, možete mu na zid zalepiti podsetnik s objašnjenjem zadataka (za decu koja još ne čitaju ih nacrtajte). Te dužnosti će ubrzo postati rutina, a vi pratite detetovo napredovanje i vremenom mu dajte više obveza. 
 
U uzrastu od tri godine dete je spremno da samo uradi sledeće lične zadatke: odabere odeću, obuče se, pospremi igračke, složi knjige na policu. Od kućnih poslova detetu ovog uzrasta možete dati da nahrani kućnog ljubimca i da vam iz druge prostorije donese neki predmet koji je lagan i siguran. Zajedno možete postaviti sto za ručak. 
 
Kako kućne poslove učiniti zabavnim? 
 
Uz male trikove pospremanje i čišćenje možete pretvoriti u zabavu u kojoj će vam vreme brzo proći, a vi i vaš mališan nećete ni primetiti koliko ste posla uradili. Pustite plesnu muziku i u veselom ritmu počnite da čistite. Detetu dajte krpu za brisanje prašine i recite mu: "Da vidimo možeš li obrisati prašinu s ovih polica do kraja pesme."  
 
S vremena na vreme se malo odmorite i nakratko zaplešite. Takmičite se s detetom ko će pre počistiti sto nakon doručka. Nakon nekoliko jutara pustite ga da pobedi i recite: "Kako si brz! Želim da ti od sada svako jutro budeš zadužen za čišćenje stola." Znajući da najbolje obavlja određeni zadatak dete će dobiti osećaj važnosti i sigurnosti. 
 
U nastavku vam donosimo tablicu preporučenih kućnih poslova za decu od dve do 12 godina. Imajte na umu da su ovo samo načelna uputstva i ako vaše dete pokazuje interes za neke poslove koji su prema tablici namenjeni za starije, bez ustručavanja ga uključite u obavljanje tih poslova.   
 
Deca od dve do tri godine: pospremanje igračaka, brisanje i postavljanje kuhinjskog stola. 
 
Deca od četiri do pet godina: pospremanje kreveta, čišćenje malih površina, slaganje opranih peškira ili drugog veša. 
 
Deca od šest do sedam godina: brisanje prašine s malih površina, čišćenje WC šolje. 
 
Deca od osam do devet godina: učestvovanje u pripremi obroka, usisavanje malih površina, pražnjenje kante za smeće. 
 
Deca od deset do 12 godina: punjenje i pražnjenje mašine za veš, spremanje malih obroka, presađivanje cveća.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.