Uvreda ako stavite pojas u automobilu

Stavljanje sigurnosnog pojasa u taksiju u Istanbulu može biti uvredljivo za vozača, a ko posegne za pojasom gotovo, po pravilu će biti tretiran kao inostrani turista, piše u danas Njujork Tajms.

"Za potrebe potpuno nenaučne studije o ovom fenomenu, ušao sam u 17 taksija u jednom danu i, kada sam stavio sigurnosni pojas, devet vozača me je pitalo - odakle sam, uključujući i jednog koji je pukao od smeha dok sam pokušavao da se prikopčam na polomljenu kopču od pojasa", piše Tajmsov reporter iz Istanbula.

Može biti teško, dodaje autor, pronaći ispravan pojas u istanbulskim taksijima, a i kada ga pronađem, razmislim dva puta da li da ga upotrebim, zato što to može da razljuti vozača, a ponekad sam prinuđen i da uveravam da sam zaista Turčin.

"Pojas je samo ukras, ničemu ne služi", kaže jedan taksista, a drugi mu je poručio: "Ovo je auto, a ne helikopter"!

Kada je jedan taksista čuo "klik" prilikom vezivanja pojasa, počeo je da uzvikuje "Op, op, op", što Turci izgovaraju kada žele da privuku nečiju pažnju, objašnjava novinar, koji je tada u retrovizoru primetio "uvređen izraz lica vozača".

"Zašto to radiš, pa ja umem da vozim", rekao je taksista mušteriji.

Tajms konstatuje da se turski taksisti ovako ponašaju, uprkos tome što su poznati po veoma brzoj vožnji, prolasku kroz crveno svetlo i prestrojavanju iz trake u traku na auto putu bez davanja migavaca, dok su mlađi često na Jutjubu ili na igricama na telefonu dok čekaju u koloni u istanbulskoj saobraćajnoj gužvi.

Reporter je, takođe, registrovao da vas taksisti smatraju za inostranog turistu čim vežete pojas i prenosi dijalog sa jednim od vozača:

"Šta je smešno", upitao sam na svom maternjem turskom. "Odakle ste", upitao je vozač. Odgovorio sam - "Iz crnomorskog regiona. Zašto se smejete?" "Samo stranci to rade. Ako ste zaista Turčin, onda ostavite to i imajte poverenje u svoje ljude!"

  • ognjen

    03.06.2016 13:39
    Nikad
    U Turke ni Turci nemaju poverenja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.