Kopenhagen otvara prvu verski neutralnu crkvu

U danskoj prestonici Kopenhagenu uskoro bi mogla da se otvori prva verski neutralna institucija, koja će omogućiti i vernicima i onima koji to nisu da praznuju i obeležavaju različite rituale i važne trenutku u svom životu.

Gradska uprava Kopenhagena spremna je da potroši oko 800.000 dolara na "verski neutralnu crkvu", koja će biti jednako otvorena za vernike i one koji to nisu.

Prema rečima Tonija Petersena iz Socijalliberalne partije, ta ideja je na stolu od 2009. godine, a novac je već potrošen na preliminarni dizajn, piše danski list "Politiken". "Stanovnici Kopenhagena, koji nisu sledbenici nijedne vjerske grupe, postali su `beskućnici` i oni su zbog toga stvorili novi okvir za krštenje, prelazak iz detinjstva u adolescenciju, venčanja i sahrane", rekao je Petersen.

Prema predlogu koji je razradila grupa "Svendborg arhitekte", magacini pogrebnih urni na groblju Bispebjerg, koji se ne koriste, biće pretvoreni u verski neutralna svetilišta i u njima neće biti nikakvog verskog obeležja, a zasnivaće se na tri vrednosti - dostojanstvo, svečanost i neutralnost.

"Tako nešto ne postoji nigde na svetu i sa takvim mestom Danska će postati zemlja raznolikosti. Umesto fokusiranja na različitosti, želimo da se fokusiramo na ono što nam je zajedničko, a to je da ljudi u svim kulturama imaju potrebu da obeleže značajne prekretnice u svom životu", rekla je Ana Balk Miler, portparolka Asocijacije Ceremonirum.

Teme

CRKVA
  • BB

    14.09.2016 22:13
    Nesto slicno?
    Deca mi idu u privatnu skolu na casove klavira. Na kraju polugodista imaju koncert. Za roditelje, babe, dede... Ponekad se odrzava u nekakvim starackim domovima/hotelima pa i 'lokalci' nam se pridruze u publici. Jednom je koncert bio u crkvi. Ali kakvoj! United Church of Vancouver. Bio sam impresioniran (kao nekrsten I titov pionir !). Izgleda kao moderna crkva sa minimalnim (mozda cak nikavim) elementima bogomolje. Mislim da nije ni krst bio izlozen u glavnoj 'sali/prostoriji' sa skamijama. Sve je bilo jako neutralno (u smislu sektaskog opredeljenja) I jako mi se svidelo. Pomislio sam: eto mesta za duhovne potrebe (spiritual life) a gde te ne truju jednostranim 'istinama'/njihovog vidjenja sveta. Hteo sam da se malo informisem vise o njima, ali, naravno, druge stvari su me smele. Koga zanima, evo link pokupljen sa Google maps. Pozdrav
    http://vancouverunitarians.ca/ucv/
  • Andrija Šrek

    14.09.2016 12:58
    ...
    Vaistinu sjajna ideja, kao neko prelazno rešenje, uz napomenu da taj objekat nikako ne bi trebalo nazivati "crkvom", jer je crkva po definiciji hrišćanski verski objekat.
  • :)

    14.09.2016 11:24
    Bravo za Kopenhagen! Svaka cast. A onda pogledam oko sebe i shvatim koliko smo mi daleko od takvog nacina razmisljanja. Nazalost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.