Najčešće greške na putovanjima

Nemoguće je savršeno isplanirati putovanje, jer uvek mogu da se dogode nepredviđene situacije, ali ih pravilnom pripremom možete izbeći što je više moguće.

Prva greška kojoj ne mogu da odole ni iskusni putnici jeste pakovanje nepotrebnih stvari. Na primer, muškarci često spakuju više pari cipela iako idu na more, a žene salonke, čak i kada idu na zimovanje. Treba pogledati dugoročnu vremensku prognozu i biti realan u vezi s tim šta vam je od odeće i obuće zaista potrebno na predstojećem putovanju. Pre svakog polaska proverite dokumenta, jer i najrevnosnijem čoveku može da istekne važnost pasoša, pišu "Novosti".

Na aerodromu se nikada ne menja valuta, jer je kurs niži nego u gradu. Najčešća greška je i preambiciozan plan. Nijedno putovanje nije isto kao prethodno, pa ne treba se opterećivati mestima i spomenicima koje "obavezno morate da obiđete". Na mapi lokacije deluju bliže, a može i da se dogodi da se atmosfera idealna za ispijanje kafe na jednom trgu propusti, jer se juri na drugo mesto koje će doneti razočaranje.

Stara je izreka "mapu čitaj, ali seljaka pitaj". Međutim, u inostranstvu treba biti skeptičan prema savetima koje daje lokalno stanovništvo. Njima je sve poznato i blizu ili, ako su umorni, sve daleko.

Ne treba ni slepo verovati "bedekerima" (knjiga-vodič za turiste), jer prošlogodišnje izdanje može da sadrži deplasirane informacije. Naravno, pre puta se obavezno treba raspitati o tome šta vredi videti, koje lokalno jelo treba probati i kakva su iskustva ostalih putnika. Ipak, sve informacije uzmite s rezervom.

Fotografije uvek kopirajte, jer na putovanju može da padne telefon, polomi se kamera, izgubi aparat...

Prekoračiti budžet i sve pare potrošiti u prva dva dana najveća je greška, jer ne samo što se uvek pojavi nepredviđen trošak, nego se zbog odlaska "u minus" na putovanju gorko ispašta. Najmudrije je odrediti količinu novca za svaki dan i izdvojiti ga papirićima u koverat.

Ipak, najveća greška na putovanju u inostranstvo je ako dopustite da se iznervirate. Svaki problem treba posmatrati kao bogato iskustvo koje se neće ponoviti. Ne vredi praviti dramu i tražiti svoja prava po svaku cenu i za svaku sitnicu, jer na taj način, čak i ako "isterate svoje", možete samo da sebi pokvarite putovanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.