VIDEO: Jezivi drevni kosturi za koje ljudi plaćaju da ih vide

Groblje Čaučila nalazi se oko 30 kilometara južno od peruanskog grada Naska.

Do same lokacije može se doći čamcem preko Porome ili prašnjavim putem koji vodi s Panameričkog autoputa. Iako je otkriveno 1920, groblje se za sahrane nije koristilo još od 9. veka, a jedinstveno je zbog antičkih mumificiranih ljudskih ostataka, kao i brojnih artefakata.

Tela na groblju Čaučila sva dolaze iz iste grupe predkolumbijskih ljudi. Budući da je klima u peruanskoj pustinji veoma suva, to je omogućilo odlično "konzerviranje" ljudskih ostataka.

Mumije su, sve donedavno, bile razbacane po pustinji u stanju u kojem su ih ostavili pljačkaši grobova. Sada su mumije, kosti i lončarski predmeti pažljivo posloženi u oko 12 grobnica. Osim kostura i lobanja, u nekim grobnicama starim više vekova mogu se pronaći i ostaci duge ljudske kose, keramički predmeti i drugi predmeti koje tek treba prepoznati.

Tela su obučena u izvezeni pamuk i potom oslikana smolom i čuvaju se u grobnicama napravljenim od blatnih cigli. Sve mumije sede uspravno, a sve su okrenute ka istoku - kao što zahteva vera Naska stanovnika.

Veliki broj glava mumija posebno su pripremljene s rupama izbušenim na poleđini lobanje te je u nekim slučajevima kroz njih provučeno uže.

Od 1997, ova lokacija nalazi se pod zaštitom peruanskog zakona, a turisti danas mogu da plate sedam dolara za dvosatno razgledanje. To je jedino arheološko nalazište u Peruu u kojem se mogu videti drevne mumije u grobnicama zajedno s predmetima iz tog doba.

Grobnica je oživela i u filmu "Indijana Džons i Kraljevstvo kristalne lobanje".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.