FOTO, VIDEO: Najopasniji putevi na svetu

Uz poštovanje saobraćajnih propisa, redovan servis vozila i pridržavanje pravila o nepijenju, vožnja je na većini puteva zapadnih zemalja poprilično siguran način kretanja.

Međutim, nisu svi putevi savršeni, a neki su zapravo i pravi horor za vozače.

Autoput Dalton, Aljaska

Uprkos relativnoj sigurnosti američkih puteva, uvek postoje izuzeci. Upravo to je autoput Džejms Dalton na Aljasci, popularno zvan i "Haul Road". Dug oko 666 kilometara od Ferbenksa do Dedhorsa (blizu Arktičkog okeana), taj potez izravnatog terena ima stotinak načina za kažnjavanje nespremnih vozača.

Kao dobra pomoćna oprema na njemu dolazi prva pomoć i satelitski telefon, jer se na celom tom putu nalaze samo tri grada, od kojih je jedan na samom kraju, a većina puta nije pokrivena signalom za mobilni telefon. U slučaju nesreće savetuje se da mašete kamionima u prolazu, ako imate sreću da ih sretnete.

Atlantski okeanski put, Norveška

Za razliku od autoputa Dalton, ovaj sam po sebi nije opasan. Dobro je izgrađen, održavan i dug tek oko osam kilometara, a zbog svoje jedinstvene lokacije zapravo je velika turistička atrakcija.

Problem s ovim putem je to što je sagrađen da povezuje niz malih ostrva i udaljenih naselja, a iako ima prednost izlaganja vozača prelepom pejzažu, takođe ih izlaže i besu mora. Tokom izgradnje puta između 1983. i 1989, to je područje pogodilo je čak 12 uragana. Budući da put prolazi u nivou visine mora, tokom lošeg vremena često ga preplavljuju talasi, koji pogađaju i vozila na njemu, a preglednost je skoro nikakva. Rizik je velik - talasi automobil prosto može uvući u more, zbog čega se ne savetuje vožnja tokom olujnog vremena, što naravno ne poštuju svi.

Severni Jungas put, Bolivija

Poznat i pod nazivom Put smrti, Jugas put se smatra jednim od najopasnijih na svetu. Izgradili su ga 1930-ih ratni zatvorenici koji su isklesali ravan put na jednoj strani planine, a veći deo je još uvek neasfaltiran i nema ograde. Za dodatno uzbuđenje, veći deo puta je dovoljno širok samo za jedno vozilo.

Kako bi omogućili vozačima da sigurnije navigiraju ovim opasnim putem, odbačeno je standardno pravilo o vožnji desnom stranom puta.

Vlažno vreme tokom zimske sezone donosi mogućnost proklizavanja, bez da se spominju sporadični odroni tla i kamenja. Svake godine na tom putu strada između 200 i 300 ljudi, ali to ga nije sprečilo da postane popularna ruta za bicikliste koji obožavaju adrenalin niz spust od 64 kilometra.

Put Luxor-al-Hurghada, Egipat

Nema ničeg "lepšeg" nego voziti se po putu u iščekivanju da li će vas svakog trenutka opljačkati ili ubiti bande ili raketirati neka od mnogih terorističkih grupa, a upravo je to svakodnevica na putu koji povezuje egipatsko turističko središte Luksor i Hurgadu.

Oko 480 kilometara dugog puta nema naseljenih mesta, benzinskih pumpi, prodavnica niti ičega što bi barem malo ličilo na civilizaciju, a ako se baš mora, preporučljivo je voziti se njime u koloni štićenoj od strane vojske ili policije.

Lokalci ovim putem voze pod punim gasom i bez stajanja, a po mraku uglavnom ne pale svetla kako ne bi odali svoj položaj.

Autoput Eyre, Australija

Zna se kako vas u Australiji može ubiti skoro sve - od opasnih životinja do vremenskih neprilika i požara, ali čini se da je na tom ekstremnom kontinentu i sama dosada smrtonosna.

Autoput koji povezuje Južnu i Zapadnu Australiju meri neverovatnih 1.600 kilometara, a najveća opasnost na njemu je to što tamo nema apsolutno ničega. Na delu od nekih 150 kilometara put je potpuno ravan bez ikakvih skretanja ili raskrsnica, a jedino se mogu videti povremeni kenguri i slične životinje. U takvim uslovima vozačima se obavezno prispava, što je jedan od najvećih uzoka brojnih saobraćajnih nesreća.

Put Commonwealth, Filipini

Taj put u gradu Kezonu na prvi pogled deluje kao sasvim običan, ali oni koji su imali priliku da se voze jednom od njenih osam traka ne dele to mišljenje - u gužvi se pretvara u borbu za opstanak mentalnog zdravlja usled strahova ubacivanja i guranja. Na desetine hiljada automobila, motora, bicikala i pešaka tako prolaze ovim autoputem bez ikakve saobraćajne signalizacije ili oznake traka, tako da je bahato preticanje, ubacivanje, naglo kočenje i slična aktivnost nešto što je sasvim normalno. Upravo zato na ruti dnevno ima barem pet do šest nesreća.

Put Fairy Meadows, Pakistan

U slobodnom prevodu "bajkovita dolina", ovaj put definitivno zaslužuje nagradu za najneprimereniji naziv. Naime, na putovanju dugom oko 16 kilometara, put postaje tako uzak na svom kraju, da velik broj glomaznijih vozila ne može da završi svoj put.

Ovaj put je zapravo prilazni put za ljude koji planiraju uspon na drugu najvišu planinu u Pakistanu, Nanga Parbat. Užasno loše održavan, na zastrašujućoj visini, bez ikakve ograde i sa stalnim odronima, ovaj put je zaista avantura za sebe. 

  • Makarije

    07.01.2017 16:54
    Nepotpun tekst
    A gde su putevi po Srbiji u ovom prilogu? U tako su dobrom stanju da bi ih i poludeli Max najradije izbegavao, posebno Ibarsku nazovi magistralu? I onaj jadni auto put od Rume prema Beogradu, ali nije sve tako crno kao sto izgleda, jer kad gledam nase vesti nama sve bolje ide samo mi to ne svatamo jer zivimo u iluziji loseg zivota.
  • djole

    07.01.2017 14:12
    Odlican i zanimljiv tekst.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja