VIDEO: Misteriozni Hotel sudnjeg dana u Severnoj Koreji

Visine zastrašujućih 330 metara i sa 105 spratova, ova zgrada gotova je samo spolja.

Iako se gradi već gotovo 30 godina, daleko je od završetka, a ovo je priča o "Hotelu sudnjeg dana" u najzatvorenijoj zemlji sveta.

I širom planete mnoge zgrade ostale su nedovršene. Takve ćete naći i u najrazvijenijim zemljama, jednostavno se projekat pokaže promašenim ili investitor ostane bez novca i zgrada koja je trebalo da ima namenu, ostane utočište duhova. Ipak, od svih nedovršenih i napuštenih zgrada, ova je najtajanstvenija.

Izgradnja Ryugyong hotela, započela je davne 1987. godine u Pyongyangu, kad je "gvozdena zavesa" još uvek postojala. Hotel je trebalo da bude ponos zemlje i svojim piramidalnim stilom da pokaže arhitektonski iskorak i modernizaciju, ali padom komunizma i raspadom Sovjetskog Saveza, počeli su problemi s gradnjom, a kulminirali su 1992. godine kad je zemlju zadesila velika ekonomska kriza pa je izgradnja piramidalnog hotela, obustavljena.

Naravno, ideju za samu zgradu dobio je veliki vođa Kim Il Sung, koji je izolovanom državom upravljao punih 46 godina, od 1948, pa sve do smrti 1994. Zgrada je trebalo da postane najveća na svetu i da pokaže moć Severne Koreje, a Kim se na njenu izgradnju odlučio nakon propasti ideje o organizaciji Olimpijskih igara 1988, kad je za domaćin izabran južnokorejski grad Seul.

Hotel je trebalo da ima tri hiljade soba, ogromnu kockarnicu, a osam spratova bi se vrtelo tako da bi gosti uživali u večeri i stalno menjali pogled. Da je završena po planu, postala bi prva zgrada sa sto spratova izvan SAD – a i najviši hotel na svetu. Ali, kao što je već napomenuto, slomom SSSR–a, sve je obustavljeno.

U vreme izgradnje, ideju su kritikovali mnogi, a među njima i poznati češki arhitekta Jan Kaplicki koji je za hotel rekao da "nema veze s arhitekturom, jer moderna arhitektura ne može postojati bez slobodnih ljudskih bića koji u njoj mogu uživati". Hotel je dobio nadimak "Hotel sudnjeg dana" zbog negativnih navoda o ovoj zemlji.

Ali, uprkos kritikama, gradnja je nastavljena 2008. Naime, egipatska telekomunikaciona kompanija Oraskom odlučila je tad da investira 400 miliona dolara, a u zamenu je tražila uvođenje 3G mreže. Mnogi su ovo shvatili kao početak otvaranja zemlje, jer je konačno stranom kapitalu omogućen ulazak na tržište. Godine 2011. konačno je završena fasada, a za godinu posle planiralo se veliko otvaranje, u čast stote godišnjice Kim Il Sunga. Iste godine po prvi put dozvoljeno je i fotografisanje enterijera, a slike su pokazale praznu i neuređenu unutrašnjost. Za pokretanje hotela interes je pokazao i internacionalni hotel Kempinski, koji je najavio dovršetak cele stvari za 2013.

Kempinski se iz svega povukao javno objasnivši kako se u Severnoj Koreji još uvek ne može poslovati, s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju, a i činjenicu kako trenutni lider Kim Džong Un vodi zemlju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja