Ovo su najgori suveniri na svetu

Odete na putovanje, kupite poklon za prijatelja i nadate se da mu niste kupili previše glup poklon.
Ovo su najgori suveniri na svetu
Foto: 021.rs
Izbor suvenira je veliki svuda u svetu, od standardnih, preko kičastih i čudnih, do veoma neprikladnih.
 
Njujork: Tramp kondomi
 
Kondomi sa slikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država i natpisom "Ja sam ogroman!", koje se mogu kupiti u Njujorku, mnogima prosto ubija strast. Međutim, ako volite miris uspeha možete kupiti njegov parfem "Success", koji "prenosi duh motivisanog čoveka".
 
Nacionalni Muzej sećanja na 11 septembar povukao je iz prodaje, pre par godina, komemorativan tanjir sa sirom, nakon primedbi da je suvenir neprikladan. Tanjir je bio u obliku Amerike, sa obeleženim mestima gde su se dogodili napadi. Privesci za ključeve, majice i dekorativni jastuki, sa tom tematikom, su još uvek u prodaji.
 
Brisel: Vadičep u obliku dečaka koji piški
 
Jedan od mnogobrojnih suvenira napravljen po uzoru na poznatu skulpturu "Dečak koji piški" (Manneken Pis) u Briselu.
 
Australija: Tašne napravljene od kengurovih testisa
 
Australijski proizvođač suvenira prodaje "srećne" tašne, napravljene od kengurovih testisa, kao i otvarače za flaše dekorisane intimnim delovima crvenog kengura, kojih ima ih u različitim veličinama.
 
Bolivija: Fetusi lame
 
Možda ne želite da ih spakujete u vaš kofer, ali fetusi lame su veoma popularni u Boliviji. Smatra se da donose sreću i nude se kao dar Majci Zemlje. Fetusi koji nisu preživeli u trudnoći se tradicionalno nude svakog prvog petka u mesecu ili kada se gradi nova zgrada, ispod koje ga sahrane. Među suveirima se mogu naći i osušene žabe (koje donose sreću) i crne sveće u obliku penisa. Lokalni vračevi, takođe, nude čarolije kojim možete kazniti nevernog partnera.
 
Zaliv Gvantanamo: Unikatne majice
 
Možda ova destinacija nije baš na vrhu liste za odmor, ali ako prolazite pored Zatvorskog kampa u Gvantanamu možete da postanete vlasnik majice sa natpisom "I can’t GTMO satisfaction". Među suvenirima su i komične lutke sa likom Fidel Kastra i natpisom "Rockin’ in Fidel’s backyard", sveće, loptice za golf, ali i par kamuflažnih uložaka.
 
Lurd: Bogorodica koje svetli
 
Francuzi poseduju pravi talenat za pravljenje kičastih verskih suvenira, a to se najbolje može videti u Lurdu. Pored bezbroj posuda sa svetom vodom, postoje impresivne figurice u obliku čuvene statue Bogorodice, među kojima su i one koje svetle, napravljene od fluorescentne plastike.
 
Rim: Kalendari sa Musolinijem
 
Kalendari sa slikama Musolinija, koje možete da kupite u Rimu, veoma dobro se prodaju. Sasvim druga priča važi u regiji Emilija Romanja, u kojoj je Musolini odrastao, jer ako vlasnici prodavnica suvenira izlože bilo kakvu memorabiliju sa likom Dučea, čeka ih zatvorska kazna od šest meseci do dve godine.
 
Rusija: Lutke diktatora
 
Ruske prodavnice turistima prodaju različite verzije babuški, odnosno matrjoški, tradicionalnih lutki u obliku ruskih žena u tradicionalnoj nošnji. Danas se, međutim, u prodaji mogu naći i babuške sa likovima Hitlera, Staljina ili, čak, ceo set svetskih diktatora.
  • PP

    04.05.2017 13:46
    Sad me ovo podsetilo kada sam pre par godina u Rusiji razgledao suvenire i video jedan magnet sa 3D efektom, gde se iz jednog ugla vidi ozbiljni Putin, a iz drugog smešeći Medvedev. Sećam se kad sam pokazao drugarici taj magnet, nasmejali smo se oboje (ne podrugljivo, niti glasno), a prodavac se prvo namrštio, a zatim nas i potpuno izignorisao kada smo pitali za cene nekih drugih suvenira. Čudna je ta ljubav ka diktatorima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja