Australija zabranjuje penjanje na stenu Uluru od 2019.

Penjanje na stenu Uluru, jednu od najvećih znamenitosti Australije i svetinju Aboridžina, biće zabranjeno od oktobra 2019, odlučile su danas vlasti.
Australija zabranjuje penjanje na stenu Uluru od 2019.
Foto: Pixabay
Odbor Nacionalnog parka Uluru-Kata Tjuta, koji većinom čine Aboridžini, vlasnici zemljišta, jednoglasno je danas izglasao da se zabrani penjanje na stenu zbog njenog verskog značaja.
 
Jedan od vlasnika zemljišta, iz naroda Anangu, Semi Vilson rekao je da je to "vrlo važno mesto, a ne igralište ili zabavni park kao Diznilend". Tradicionalni vlasnici zemljišta, pripadnici naroda Anangu, uvek su odbijali da se penju na stenu Uluru jer je smatraju svetom. 
 
Vilson je rekao da se ne zabranjuje poseta toj oblasti, već samo penjanje na stenu. Crvena stena je u nacionalnom parku Uluru-Kata Tjuta, blizu Elis Springsa, 2.000 kilometara severozapadno od Sidneja.
 
Uprava tog nacionalnog parka je još 2010. najavila da će zabraniti penjanje na stenu ukoliko se smanji broj posetilaca zainteresovanih za to i predju na druge aktivnosti, što se dogodilo poslednjih godina. Podaci Parkova Australije ukazuju da se na stenu pelo samo 16 odsto posetilaca od 2011. do 2015, dok ih se 1990-ih godina pelo 74 odsto. Stenu godišnje poseti 300.000 ljudi, a na nju se mahom penju Australijanci i Japanci.
 
Poslednji dan kada će biti moguće popeti se na stenu je 26. oktobar 2019. što je simbolično isti datum iz 1985. kada su zemljište i stena, nekad zvana Ajers, vraćeni tradicionalnim vlasnicima.
  • Ivan

    02.11.2017 06:31
    A ko je to njima dao zemlju? Kao crkva kod nas sama uzimala sume i planine.Sami si odredili to je moje to je tvoje? Ma hajde. Zemlja nesmije biti nicija nego od sviju. Amen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.