Turistima zabranjen obilazak Kipa slobode zbog blokade finansija SAD

Simbol američkog sna postao je simbol američke disfunkcije, kada je turistima odbijena poseta Kipu slobode na ostrvu Elis, zbog finansijske blokade vlade SAD.
Turistima zabranjen obilazak Kipa slobode zbog blokade finansija SAD
Foto: Pixabay
Turisti su odbijeni jer ta i druga mesta neće raditi, budući da su zaposleni u njima na prinudnom odmoru zbog prestanka finansiranja.
 
Gomili turista takođe nije odobren ulaz u Independens hol u Filadelfiji, gde su potpisani Deklaracija nezavisnosti i Ustav SAD.
 
Turistima nisu mogli ni da vide čuveni simbol američke nezavisnosti, Zvono nezavisnosti, koje se nalazi u parku Nacionalne nezavisnosti u Filadelfiji.
 
Delimična blokada američke vlade započela je nakon što demokrate i republikanci nisu uspeli da postignu dogovor o finansiranju, pošto su ostali podeljeni u pogledu imigracije i pogranične bezbednosti.
 
Pošto Senat američkog Kongresa do ponoći, po lokalnom vremenu, nije postigla dogovor o usvajanju predloga za nastavak finansiranja federalne vlade u Vašingtonu, došlo je do delimične finansijske blokade.
 
Neizvesno je koliko će dugo trajati blokada službi savezne administracije SAD, a ta blokada je nastupila na godišnjicu inauguracije Donalda Trampa za predsednika.
 
Blokadom vlade se, međutim, neće obustaviti finansiranje svih agencija, programa i usluga koje finansira federalna vlada. Prestaće da rade zaposleni u agencijama i ministarstvima koji se ne smatraju ključnim prestati dok Kongres ne bude u stanju da usvoji zakon o federalnom budžetu, dok će oni koji se smatraju vitalnim za život građana i nacionalnu bezbednost, poput policije i vojske nastaviti s radom.
 
Federalne agencije su obustavile određene aktivnosti, dok će američke trupe ostati na svojim pozicijama, ali polovina od ukupno oko dva miliona zaposlenih u federalnim agencijama neće u ponedeljak ići na posao.
 
Neki programi koji se oslanjaju i na druge izvore prihoda, takođe nastavljaju rad koliko im je moguće - na primer, sudovi mogu da koriste novac prikupljen od kazni. Slično važi i za američku poštu, koja posluje polunezavisno.
 
Pojava finansijske blokade u SAD nije uobičajena, ali se događala i u prošlosti. Od 1981. bilo je 12 takvih slučajeva, a blokade su varirale po dužini trajanja. Najduže je trajala ona u vreme mandata Bila Klintona - 21 dan, od decembra 1995. do januara 1996.
 
Poslednji put se blokada dogodila 2013. za vreme predsednika Baraka Obame.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.