Skuplji turistički aranžmani u Grčkoj zbog novog poreza

Daleko najaktuelnija letnja destinacija među srskim turistima i ove godine je Grčka, izjavio je direktor JUTA Aleksandar Seničić.
Skuplji turistički aranžmani u Grčkoj zbog novog poreza
Foto: Pixabay
Navodi da domaći turisti sve više koriste mogućnost ranih rezervacija, takozvani First minute, koji donosi popuste i do 40 odsto i traje za vreme Sajma turizma u Beogradu (22.2-25.2), u nekim agencijama i do 1. marta. Kaže da se beleži 30 odsto veći broj prodatih aranžmana za Grčku nego prošle godine, što, prema njegovim rečima, nije rezultat samo većeg interesovanja već i korišćenja prednosti ranog rezervisanja i popusta koji se dobijaju u ovom periodu.
 
On je za B92 rekao da je u odnosu na prošlu godinu uvedena nova finansijska obaveza za hotelijere i vlasnike apartmantskog smeštaja u Grčkoj, koja je blago poskupela aranžmane. Reč je o novom porezu koji su u obavezi da plaćaju vlasnici hotela i apartmana, koji se u ponudama domaćih turističkih agencija uglavnom označava kao boravišna taksa. 
 
"To nije boravišna taksa, to je porez i za apartmane iznosi 0,5 evra dnevno, za hotele sa dve i tri zvezdice je dva evra, za one sa četiri zvezdice je četiri evra, a sa pet je pet evra dnevno. Negde je taj trošak ugrađen, negde nije, ali nije on mnogo podigao cene aranžmana, u proseku od 3 do 5 odsto. Nismo zabeležili pojedinačno povećanje veće od 15 odsto", naveo je Seničić. 
 
Grčka tako ostaje destinacija broj jedan, gde godišnje boravi i do 900.000 srpskih turista. Interesovanje je i dalje najveće za severni deo, ali se poslednjih godina, sa razvojem čarter letova, probijaju i druge destinacije, ostrva ali i destinacije u kontinentalnom delu. 
 
"Ove godine je recimo hit malo ostrvo koje pripada tećem prstu Halkidikija, Amuljani. Brojne su i nove destinacija na zapadnoj obali Kasandre, a veoma je zanimnjivo i živopisno mesto Pilion, ispod Volosa, gde je planina odmah iznad mora", kazao je Seničić.
 
Crna Gora je aktuelna uvek, tamo najveći broj srpskih turista letuje u individualnom aranžmanu, tako da nema baš preciznih podataka, ali je svakako druga destinacija po brojnosti sa 300.000 do 350.000 gostiju iz Srbije godišnje. Za Tursku je ove godine interesovanje veće nego prošle i mnogo bolje nego pre dve godine, kada je bio pad zbog terorističkih napada. 
 
"Turska nudi jako dobre cene hotelskog smeštaja, ima mnogo hotela koji nude besplatan boravak i za dvoje dece, a uspostavljen je čarter saobraćaj, što je čini veoma atraktivnom destinacijom", kazao je prvi čovek JUTA. 
 
Takođe se beleži rast interesovanja za Egipat poslednje dve godine, ove godine je skok prodaje aranžmana od 15 odsto, što ne važi za Tunis, za koji i dalje nema velikog interesovanja. Još jedna destinacija koja je vrlo dobro organizovana je Španija, pre svega Barselona i Majorka, a sve omiljenije destinacije su Italija i Bugarska, pogotovo to važi za istok zemlje.
  • @Djura

    22.02.2018 07:39
    nisu agencije krive
    Dok su se nekada davno turistički aranžmani mogli plaćati u devizama ovog problema nije bilo.
    Oni to rade prosto jer ih država obavezuje da naplaćuju u dinarima a oni to rade po kursu banke sa kojom posluju jer oni moraju te naše pare da pretvore u devize kojima dalje plaćaju u inostranstvu.

    Inače, nas kampere neće pogoditi ovo poskupljenje! :D
  • Djura

    21.02.2018 22:43
    taksa
    Ta taksa se plaća na licu mesta a ne u agenciji.
    Smeštaj do dve zvede taksa je 0,5e ,tri zvezde je 1e dnevno ...
    Sve u svemu beznačajno povećanje,za razliku od otimanja na kursnim razlikama(obračunski,prodajni,kupovni).Agencije imaju cene u evrima,naplaćuje se u dinarima po obračunskom(najcrnjem) kursu banaka dok mi imamo standardne prodajne i kupovne menjačke kurseve.
  • /

    21.02.2018 20:51
    /
    dao bih 0,5 e dnevno direktno vlasnicima apartmana nesto mi to dodje jeftinije od skupljih aranzmana zbog taksi u organizaciji domacih agencija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.