Do kad je bezbedno leteti avionom u trudnoći?

Putovanje avionom je za buduće majke jedno od najudobnijih, ali i najbrži način putovanja.
Tokom čitave trudnoće možete putovati bez problema uz konsultaciju sa vašim ginekologom, a u devetom mesecu proverite kakva pravila za trudnice imaju avio-kompanije.
 
Stručnjaci kažu i da ne postoje dokazi da putovanje avionom na bilo koji način šteti vašoj bebi - promena vazdušnog pritiska ili nivo radijacije neće izazvati prevremeni porođaj. Ipak, većina budućih mama izbegava da u prvom trimestru putuje zbog mučnina i iscrpljenosti na ovaj način. 
 
Cirkulacija i krvni pritisak 
 
Kod svih putnika tokom letenja avionom postoji blago povišen rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, a kod trudnica je on dodatno povećan. Tokom dužih letova buduće mame treba redovno da ustaju i da se prošetaju. 
 
Faze trudnoće 
 
Ginekolozi tvrde da je za letenje trudnica najbolja sredina trudnoće. U periodu od 14. do 28. nedelje trudnice se najbolje osećaju i imaju najviše energije. 
 
Udobnost 
 
Da bi im putovanje bilo udobnije trudnice treba da biraju sedišta do prolaza ili u prvom redu gde mogu da ispruže noge.
 
Pravila avio-kompanija
 
Najčešće kompanije dozvoljavaju prevoz trudnica do 36. nedelje normalne trudnoće. U slučajevima komplikovane trudnoće prevoz avionom dozvoljava se do 32. nedelje. Većina kompanija traži da trudnica posle 28. nedelje ima napismenu dozvolu od ginekologa da može da leti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.