Španija visokim kaznama protiv golih i pijanih turista

Prezasićenost turizmom u omiljenoj španskoj destinaciji Palmi de Majorki ne prestaje.
Nakon protesta poslednje dve godine, na kojima su stanovnici otvoreno poručivali turistima da idu kući, i to ne samo na Balearima već najviše oko Barselone, od ove godine lokalne vlasti preduzimaju neke nove mere. 
 
Proglasivši svojevrsni rat protiv onoga što nazivaju "neumereni turizam", odlučili su da uvedu kazne za razgolićavanje u javnosti, opijanja, seks u javnosti i druge oblike njima neprihvatljivog ponašanja.
 
U toj borbi im je novo oružje, kako piše CNN, nova lista pravila ponašanja kojom će nastojati da podstaknu turiste da se ponašaju odgovorno ili će se suočiti s ogromnim novčanim kaznama.
 
"Ovi propisi neće rešiti sve probleme, ali će dati policiji 'alat' kojim mogu da rade", rekla je za CNN Anđelika Pastor, gradska savetnica za bezbednost, i dodala kako se nada da će ova pravila pomoći da se poboljša suživot stanovnika i turista u gradu. 
 
Kreiranje nove regulative koja bi trebalo da stupi na snagu u septembru ove godine, usledilo je nakon pritužbi lokalnog stanovništva na ponašanje turista koji donose većinu zarade na Majorci. Međutim, pitanje je da li su razgolićeni turisti upravo ono što stanovnicima najviše smeta.
 
Kazna za šetanje toples - do 3.000 evra
 
Ova pravila na Balearima daće policiji veću moć u kontroli industrije zabave, ali i mogućnost kažnjavanja onih koji ih se ne pridržavaju. Regulatorni pravilnik o građanskom korišćenju javnog prostora (Ordenanza Reguladora del Uso Cívico del Espacio Público) ima cilj, kako je za El independiente objasnio gradonačelnik Antonio Nougera, da spreči "neumereni turizam" kojem je alkoholisanje prva i glavna aktivnost. 
 
Prodaja alkohola za konzumiranje na otvorenom, odnosno čuveni "botellón", prema ovom pravilniku bila bi zabranjena između ponoći i osam sati ujutro, a kazne za nepoštovanje kretale bi se od 1.500 do 3.000 evra. Ovim merama će pokušati da se spreči opasna praksa "balconinga", tj. skakanja s balkona u bazen ili na drugi balkon, kaznama između 100 i 175 evra.
 
I šetnja u toplesu biće zabranjena, a oni koje to odbiju da poslušaju, mogli bi da ostanu bez 3.000 evra. Isto važi i za seks na javnim mestima. 
 
"Napašćemo 'neumereni turizam'. Imaćemo alat kojim ćemo izbeći širenje pogrešne slike o našem gradu. To će nam pomoći da poboljšamo Palmu", rekao je gradonačelnik Antonio Noguera.
 
Novi propisi regulisaće i ponašanje lokalaca koji neretko uzimaju stvari u svoje ruke u sukobu s nestašnim turistima. 
 
Nova regulativa dolazi u vreme kad se o negativnim efektima masovnog turizma raspravlja širom sveta, od Maču Pikčua u Peruu do Venecije u Italiji.
  • Milan

    22.07.2018 18:42
    Majorka je predivna za odmor, Španci sjajni domaćini,ali jedini problem su upravo pijani i nekulturni Nemci. Drago mi je da su Španci rešili da reše ovo pitanje.
  • kimi

    22.07.2018 17:55
    Tako i treba!!
    Imaju svoju kucu pa nek se tamo heftaju zderu drogiraju na ulici ,nek ih svoji gledaju, a ne dodjes u goste negde pa se ponasas ko najprimitivnija zivotinja!
    Samo pokazuje koliko su te zapadne "vrednosti" fejk .. sve kao fino kulturno, dok ne odu od kuce ... a ni novi drugi nisu bolji, prvo im dopustali da se nakantaju love, a sad im kao od jednom smeta ... Ali to vam je nas voljeni demokratski zapad, put fejkova i laznih moralista, sve po potrebi naravno, zavisi kako momenat nalaze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja