Priručnik za britanske turiste šta ih čeka ako "zaglave" u hrvatskim zatvorima

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je priručnik koji sadrži prava njihovih državljana, ukoliko bi došli u situaciju da budu u pritvoru ili u zatvoru tokom boravka u Hrvatskoj.
Priručnik za britanske turiste šta ih čeka ako "zaglave" u hrvatskim zatvorima
Foto: Pixabay
U Hrvatskoj se iz godine u godinu povećava broj turista, a prema pisanju splitske Slobodne Dalmacije, ove godine ih se očekuje oko 900.000.
 
"Nismo ovde da bismo te osuđivali. Naš je cilj da se pobrinemo da te tretiraju u skladu sa zakonima. Ne možemo da te izvučemo iz zatvora, kao ni da ti platimo kaznu ili položimo kauciju, ne možemo ni da se mešamo u sudski postupak ili da ti osiguramo ranije suđenje. Takođe, nismo u mogućnosti da istražujemo krivično delo", piše u uvodu, kako se navodi, opsežnog priručnika, koji je priredila Ambasada Britanije u Hrvatskoj. 
 
Priručnik sadrži i spisak advokata koji govore engleski jezik u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Zadru. U priručniku se navode prava pritvorenika i zatvorenika, a potom se opisuje kakav je pravosudni sistem u Hrvatskoj i uslovi u tamošnjim zatvorima. 
 
"Prenatrpanost zatvora je problem u Hrvatskoj, stoga ne možeš da očekuješ da budeš sam u ćeliji. Moraš biti svestan stanja u toaletima i tuševima", stoji, između ostalog u priručniku, uz detaljno upozorenje mogućih optuženika i zatvorenika šta će im se dogoditi ako ih uhapse, optuže i pritvore, odnosno odrede im izdržavanje kazne. 
 
Uz detaljan opis svega što sledi nakon hapšenja napominje se i da se sve stvari osobe kojoj je određen pritvor ili zatvor šalju na to odredište. Nažalost, piše u priručniku, nije neuobičajeno da se stvari izgube nakon hapšenja ili tokom transfera do zatvora. 
 
"Britanska Ambasada i konzulati ne mogu da brinu o tvojim stvarima i čuvaju ih. Policajac koji te je uhapsio možda će hteti da uzme izjavu od tebe. To mora biti u prisutnosti sudskog tumača za engleski jezik, a sve kako bi razumeo šta policajac govori. Ako te u nekom trenutku pitaju da potpišeš dokumente koje ne razumeš, imaš pravo da tražiš da ona budu prevedena na engleski jezik. Ovo će produžiti postupak, ali ćeš tada biti siguran šta potpisuješ", navodi se dalje u pomenutom priručniku. 
 
Objašnjava se i ko će javiti porodici uhapšenog, kao i kakav je postupak određivanja krivičnog dela i pohranjivanja u kriminalni dosije koji će biti arhiviran u Hrvatskoj i Britaniji, zatim prava na odlazak stomatologu i lekaru, pravo na žalbu, vrsta ishrane, pravo na korišćenje telefona i na koji način funkcioniše hrvatski pravosudni sitem. 
 
"Ako nisi zadovoljan presudom, možeš da se žališ višem sudu. Ali žalbeni postupak je jako spor", pišu Britanci, navodeći da predsednik države može da odluči o pomilovanju, ali se krivični dosije ne briše. 
 
Ukazuje je na to da postoji dogovor o transferu zatvorenika između Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva. 
 
"To omogućava da zatvorenici budu bliže porodicama, ali zahteva da se svi saglase o transferu, dakle Hrvatska, Britanija i sam zatvorenik. Zatvorenik zahtev za odsluženje kazne u Ujedinjenoj Kraljevini mora dostaviti Ambasadi u Zagrebu, ali i Hrvatska i Velika Britanija mogu odbiti zahtev", stoji u priručniku uz napomenu da je jedan od važnih preduslova da se zahtev uopšte podnese to da je osoba pravosnažno osuđena i da je ne čeka neko novo suđenje ili je u postupku žalba. Navodi se i da u trenutku podnošenja zahteva za transfer zatvorenik mora da ima iza sebe najmanje dve trećine vremena provedenog u zatvoru. 
 
Takođe, stoji da zatvorenici imaju pravo da se žale ako se prema njima loše odnose u hrvatskim zatvorima. 
 
"Zatvorske vlasti nas uveravaju da oni u zatvorima pružaju balansiranu ishranu, koja podleže dnevnim prehrambenim potrebama. Specijalna ishrana može biti moguća na osnovu lekarskog uverenja u slučaju dijabetesa i povišenog krvnog pritiska. Zatvori imaju prodavnicu gde može da se hrana", napominje se u priručniku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja