Menja se struktura turista koji dolaze na letovanje u Crnu Goru

Crna Gora očekuje da će devizni priliv od turizma ove godine premašiti milijardu evra.
Menja se struktura turista koji dolaze na letovanje u Crnu Goru
Foto: 021.rs
To bi, kako kaže ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, bio spektakularan rezultat.
 
"U Crnoj Gori je 13. jula bilo oko 170.000 turista, što je nekih 7,0 odsto više nego na isti dan prošle godine, a kumulativno imamo, statistički obrađeno za pet meseci, ozbiljan rast od skoro 22 odsto. Predsezona je bila jako dobra, a i sezona protiče ozbiljno dobro i imamo ozbiljne najave za podsticaj, tako da smo u principu ostvarili svoj primarani cilj, a to je produženje sezone", ističe Radulović u izjavi za Tanjug.
 
Kako precizira, sezonu su sa ranijih tri meseca produžili uz pomoć ozbiljnih i velikih turoperatora preko kojih većina velikih hotela funkcioniše, tako da su prve goste imali već sredine maja, dok će poslednje grupe ispratiti u poslednjoj dekadi oktobra. "Izašli smo na onu kvotu meseci, odnosno dana godišnje koji smo strategijom zacrtali", navodi ministar turizma.
 
Prema rečima Radulovića, devizni priliv od turizma beleži u prvih pet meseci otprilike rast od osam odsto u odnosu na prošlu godinu.
 
"Menja se i struktura gostiju. Sve uvećanje koje imamo su zapravo gosti za zapadnoevropskog tržišta, dok je broj tradicionalnih gostiju iz okruženja i Rusije negde na istom nivou, blagi neki rast je u pitanju", dodaje on.
 
U ovom trenutku, dodaje Radulović, četvrtina turista u Crnoj Gori su gosti iz okruženja, druga četvrtina je sa ruskog tržišta, odnosno sa tržišta zemalja koje su svojevremeno činile bivši Sovjetski Savez. Oko jedne trećine gostiju je iz Evropske unije, odnosno zapadne Evope, a ostalo su gosti sa dalekih destinacija, kao što su Kina i arapske zemlje.
 
Smatra da će Crna Gora "definitivno prebaciti milijardu evra priliva od turizma u 2018. godini, ako zadržimo taj rast od osam odsto, što bi bio spektakularan rezultat". "Već smo prošle godine premašili 1987. godinu koja je bila rekordna i polako idemo dalje u pravcu postizanja novog rekorda".
  • mile

    30.07.2018 18:03
    bogu mi ...
    da li iko veruje ovim podacima ??leto nikad gore a ovaj bajke prica !! sav svetski jet.set nagrnuo kod đetica ?! ma ajde ...!?
  • Sedam

    30.07.2018 17:44
    Kako napredovati ? Prvi korak je poznat.

    Što politički dalje od Srbije, to bolji život. Tako treba i Vojvodina da učini, što pre.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja