Ovo su najopasniji putevi na svetu

Svakodnevna vožnja do posla ume da bude stresna, povratak sa letovanja za volanom takođe, ipak, neke saobraćajnice zaobilaze i najveštiji i najstaloženiji vozači.
Ovo su najopasniji putevi na svetu
Foto: Pixabay
Put u departmanu Vandeja na Zapadu Francuske vodi do ostrva Noarmutije, koje je nedaleko od kopna. Ono što ovu saobraćajnicu svrstava među najopasnije na svetu je činjenica da se neretko nalazi pod vodom, a čak i kada vozač vidi put pred sobom, on je toliko klizav od algi i drugih naslaga da je prava lutrija voziti se njime.
 
Do sela Perdikaki u okrugu Etolija-Akarnanija na zapadu Grčke stiže se putem na kojem će se vozač "boriti" sa jakim vetrom, naglim usponima i padovima, rupama, zastojima zbog kamiona, ali i pešacima koji iznenada nailaze. Takođe, savetuje se krajnji oprez (nikako kucanje ili čitanje poruka ili mejlova na telefonu) jer su krivine iznenadne i ima ih mnogo.
 
Putevi Luksora, i grada i guvernorata, nisu za nove vozače. U stvari, ako se uzme u obzir da u nekim delovima te oblasti može da se nabasa na militantne jedinice, bolje je držati se grada i plaže. Ne dozvolite da vas zavara lepota prirode u okolini saobraćajnica nacionalnog parka Taroko na Tajvanu. Vozači moraju da paze na izuzetno uzan put, prepun okuka, rasklimatane ograde i mrtve uglove.
 
I Novi Zeland može da se pohvali prirodom od koje zastaje dah, ali bezbednost na putu kroz kanjon Skipers, koji je doslovno uklesan u planinski masiv, nije baš za pohvalu. Ukoliko putnike ne uplaši kamenje koje pada niz litice, nemogućnost mimolaženja sa vozilima koja im idu u susret sigurno hoće.
 
Oni koji ne mogu da izbegnu auto-put filipinskog ostrva Luzon mogu da očekuju brojne neprilike - jaku kišu koja odnosi asfalt, gustu maglu od koje se ne vidi prst pred okom... Planina Tjanmen u kineskoj provinciji Hunan izazov je i za najspretnije vozače. Tokom putovanja putem koji se neprekidno penje nailazi se na mnoštvo oštrih okuka.
 
Auto-put Eir na zapadu Australije nema ni nagle okuke, niti je duž ivice provalije. Ipak nadimak Sokače smrti (Slaughter Alley) ukazuje na to da opasnost vozačima preti na svakom kilometru tog puta. Nesreće se uglavnom dešavaju kada zbog monotonosti trase vozače savlada san.
 
Kinu i Pakistan povezuje auto-put Karakoram, poznat i kao auto-put prijateljstva. Međutim, uslovi na njemu su krajnje neprijateljski prema vozačima - gusta magla, iznenadne snežne oluje, poplavljen kolovoz, napadi terorista...
 
Putem kroz planinski prolaz Zodži-La u Indiji nemojte ići ukoliko ne morate. Susnežica, stoka koja se slobodno šeta, mnoštvo vozila koja će vas zarobiti sa svih strana, izuzetno oštre krivine, ekstremne promene uspona i padova samo su neki uzroci stresa na ovom auto-putu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja