Zašto žirafe imaju duge vratove?

Naučnici su dugo verovali da su se žirafama vratovi u toku evolucije produžili kako bi se hranile lišćem sa drveća.
Jedan od prvih naučnika koji je rekao da je žirafi vrat dug zbog hrane je Žan Baptist Lamark. Međutim, sada mnogi smatraju da je uzrok dužini vratova seks, a ne hrana.
 
Još 1996. godine su zoolozi Robert Simons i Lu Šipers izneli tvrdnju da dugovrati mužjaci imaju više uspeha u osvajanju ženki i savladavanju drugih mužjaka.
 
"Tokom sušne sezone (kada je na ispaši najveća konkurencija) žirafe uglavnom jedu nisko žbunje, rastinje, a ne lišće sa visokog drveća", napisali su oni u radu objavljenom u "The American Naturalist". Ukazali su i na to da se žirafe najčešće hrane pognutog vrata.
 
Postoji i pitanje zbog čega su žirafe za više od milion godina evolucije porasle toliko da su od svake konkurencije više za oko dva metra. Naučnici sada ukazuju na to da među polovima žirafe postoje velike razlike u dimenzijama glave i vrata što je značajan pokazatelj seksualne selekcije.
 
Mužjaci žirafe se često zbog ženki tuku vratovima, a te bitke dobijaju veće životinje. Pobednici osvajaju najviše ženki, a drugi i ne dobijaju mnogo šansi za produženje loze, kaže zoolog En Inis Dag sa Univerziteta u Vaterlou u Kanadi, koja proučava žirafe još od pedesetih godina.
 
U ekstremnim slučajevima, žirafe se toliko surovo udaraju vratovima poput palica, pa je zabeleženo i da je jedna životinja tako slomila kičmu i uginula.
  • Zoki

    02.07.2016 15:46
    Znaci sve se vrti oko seksa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.