VIDEO: Kap otrova morskih puževa dovoljna da ubije 20 ljudi

Morski konusni puževi (Conus snail) koji žive u Indijskom i Tihom okeanu, čija se veličina kreće od 2,5 do 23 centimetra, spadaju među najotrovnija morska stvorenja.

Reč je o mesožderima koji se u zavisnosti od vrste, hrane crvima, puževima i ribama koje ubijaju tako što ih gađaju pipcima iz kojih ispuštaju snažan otrov koji žrtve parališe trenutno.

Prema ljudima nisu agresivni, a budući da je reč o noćnim životinjama koje se preko dana uglavnom kriju, susreti s ljudima su retki.

Najčešće stradaju sakupljači kućica puževa. Najveći problem kod uboda je što protivotrov za njihove ubode ne postoji, već se žrtve leče održavanjem na životu toliko dugo dok iz njihovog organizma ne izađu toksini.

Toksičnost zavisi od vrste. I dok su posledice uboda nekih vrsta puževa identične ubodima pčela, neke vrste imaju toliko snažan otrov da bez problema ubiju čoveka.

Od 500-injak priznatih vrsta kao najotrovnijeg National Geographic navodi Conus Geographusa, puža čija se veličina kreće između 10 i 15 centimetra. Poznat je i kao "cigareta puž" jer žrtve nakon uboda navodno umiru u vremenu potrebnom da se popuši jedna cigareta.

O koliko otrovnim puževima se radi dovoljno govori podatak objavljen na Wild-facts.com  - jedna kap otrova koju proizvede mermerni konusni puž dovoljna je da usmrti 20 ljudi.

Možda zvuči ironično, ali među spojevima pronađenim u njihovim otrovima nalaze se proteini koji, kada se izoluju, smanjuju ljudsku bol i do 10 hiljada puta efikasnije od morfijuma.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.