Svinje mogu biti optimisti ili pesimisti

Svinje imaju ličnost, mogu biti pesimistične ili optimistične, poput ljudi, otkriveno je u novom istraživanju.
Naučnici sa Univerziteta Linkoln testirali su 36 životinja nudeći im posude u kojima je bila čokolada ili manje privlačna zrna kafe, na dve fiksirane lokacije. Svinje su bile optimistične kada bi naišle na treću posudu koja se nalazila između ove dve iako se možda u njoj nije nalazilo ništa.
 
Dr Lisa Kolins kazala je kako je prosuđivanje svinja slično ljudskom. 
 
U istraživanju je objavljeno i to kako su svinje koje su živele u boljim uslovima sa većim prostorom bile boljeg raspoloženja od onih koje su živele u manjem prostoru, a koje su bile negativno raspoložene i pesimistične. Njihovo stanje se poboljšalo kada su promenile okruženje.
 
Istraživanje je objavljeno u žurnalu "Biology Letters".
  • ????

    17.11.2016 15:56
    Smiri doživljaje Pokemon. Ako si ti tako uzvišen, govoriš i misliš pametno, savest ti je čista iako jedeš tuđe potomke, zašto vređaš ljude kao npr. veganka? Ili ti možda mesožderstvo ne prija baš toliko koliko su te ubedili? Možda prija tvom nepcu, ali ćelije nisu oduševljene, pa ti šalju signale kroz bes?
  • Pokemon

    17.11.2016 01:29
    @veganka
    Ne mucimo ih. Jednostavno ih konvertujemo u hranu. Nista strano prirodi i zivotinjskom svetu. Inteligencija je samo odlika primata, orudje za snalazenje, parenje i ubijanje. Ti mozes da radis s njom sta te volja ali sve to moras zahvaliti hiljsdama svojih predaka koji su se kresali, klali i ubijali. Nisi ti izasla kao biljka nego iz majcine utrobe sa svim predispozicijama mesozdera. Ali si poremecena i mozes samo zahvaliti drustvu koje smo izgradili da te neko nije dosad zvizno topuzom u glavu zbog gluposti koje pricas.
  • Novosadista

    16.11.2016 14:32
    Svinje
    Mogu biti slanina, i kobasica, kao i pecenje, pokazala je mnogo starija studija a potvrdili obozavaoci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.