Zašto su mačke naklonjenije ženama?

Mačke, i mužjaci i ženke, više vole društvo žena nego muškaraca, pokazalo je istraživanje Odeljenja za bihevioralnu biologiju Istraživačkoga centra Konrad Lorenz Univerziteta u Beču.

Naučnici veruju da mačke više vole žene iz nekoliko razloga:

1. Nežniji glas

Ženski glas zvuči nježnije od muškog, a mačke, poput dece, bolje reaguju na mekši glas. Uživaju u slušanju svoje gazdarice kako govori, ali i u činjenici da žene imaju naviku da se više obraćaju svojim krznenim ljubimcima.

2. Ruke i dodir

Žene generalno imaju finije ruke i dodir od muškaraca. Kada maze mačku, čine to nežnije od muškarca.

3. Majčinski instinkt

Žene su rođene sa instinktom za brigu o detetu pa to često prenose i na mačku. Najvažnija potreba svakoga ljubimca je da bude nahranjen, a ako se mačka nalazi u porodici, ženska članica će je najverovatnije hraniti i tako zadobiti njenu naklonost. Takođe, ženska sposobnost za brigu i ljubav prema mački podsetiće ljubimca na brigu koju je primao od sopstvene majke.

4. Karakterne sličnosti

Kao što je pas muškarčev najbolji prijatelj zbog njegove sklonosti ka provođenju vremena napolju, sportu i manjoj urednosti, mačka često bira žene jer su im karakterno sličnije.

5. Više interakcije

Najvažniji razlog zašto mačke vole žene jeste činjenica da s njima provode više vremena od muškaraca. Što više pažnje dobiju od neke osobe, to su im sklonije. Kao i u ljudskim odnosima, što se više posvetite vašoj mački, većom ljubavlju će vam uzvraćati.

  • Komsha

    19.02.2017 17:33
    Kako lupetaju :)
    Mislim da gadno nisu u pravu :D
  • Bugi Vugi

    19.02.2017 16:57
    Logicno je da maca ide na macu :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.