Japanska flota ubila 333 kita na Antarktiku

Japanska flota vratila se sinoć iz godišnjeg lova na kitove na Antarktiku sa 333 ubijena kita, dostigavši i ove godine svoj cilj po revidiranom programu kitolova u, kako tvrde, istraživačke svrhe.
Agencija za ribolov je saopštila da je flota od pet brodova završila četvoromesečnu ekspediciju bez prevelikih problema s aktivistima koji se bore protiv kitolova a koji su u prošlosti mnogo agresivnije pokušavali da spreče lov na ugrožene sisare. 
 
Iako Japan tvrdi da lovi kitove u svrhu naučnog istraživanja, aktivisti i borci za očuvanje životne sredine smatraju da je to samo izgovor za bavljenje zabranjenim komercijalnim kitolovom, jer sve kitove koji budu ubijeni tokom ekspedicije na kraju prodaju kao meso. 
 
Međunarodni sud pravde je 2014. presudio da japanski program za kitolov mora da prestane jer nije naučni, kao što tvrdi Tokijo. Japan je revidirao program 2016. godine smanjujući broj kitova koje planira da ulovi za dve trećine. 
 
"Odlično je što smo ostvarili plan. Istrajno nastavljamo naše istraživanje usmereno ka nastavku komercijalnog kitolova", rekao je zvaničnik Agencije za ribarstvo Šigeto Hase. 
 
Japanci tvrde da ulovljene kitove koriste za ustanovljavanje njihove starosti, stanja i uslova razmnožavanja, dok aktivisti jasno stavljaju do znanja da bi se do takvih podatka moglo doći i bez ubijanja ovih sisara. 
 
U Japanu je kitovo meso tradicionalni deo ishrane, koga ne žele da se odreknu bez obzira na to što je više vrsta kitova ugroženo, dok su neke pred izumiranjem. 
  • dobrotvorka

    02.04.2017 16:46
    FLOTA
    Ne bi me iznenadilo da je flota imala 666 članova.
    UBICE.
  • Ferdi

    02.04.2017 05:58
    Samo slucajno potapljanje brodova flote a oni nek se zale organizaciji za zastitu zivotinja.
  • Antibotic

    01.04.2017 22:48
    Lovio bi ja malo tu flotu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.