Bračni par spasao bebu vidru na Drini

Bračni par Neda i Aleksandar Lukić iz Banje Koviljače pronašli su na Drini pre nekoliko dana iscrpljeno mladunče vidre, koje je zahvaljujući njihovoj brizi i pomoći nadležnih službi, dobilo šansu da preživi u Prihvatilištu za divlje životinje na Paliću.
Bračni par spasao bebu vidru na Drini
Foto: Pixabay
Kada su je pronašli na Drini, Lukići su pokušali da vidru, koja još nije progledala, vrate u jazbinu, u čemu nisu uspeli, jer je jazbina već bila napuštena. Brigu o životinji, kojoj su dali ime Cole, preuzeli su na sebe, hraneći je i negujući je, a pomoć im je "pružala" i kuja Tina, koja je posle svakog obroka čistila i sređivala malu vidru.
 
Nakon par dana nege, vidra je otvorila oči i vidno napredovala, ali pokušaji da se Cole stručno zbrine nisu uspeli. Lukići su se zato obratili Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, koje je kontaktiralo Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, čiji je tim za spašavanje divljih životinja otišao u Banju Koviljaču.
 
Zahvaljujući njima, Cole je prekjuče zbrinut u Prihvatilištu za divlje životinje Palićkog zoološkog vrta, gde će dobiti dodatnu negu do puštanja u prirodu. Da Cole ipak dobije šansu da preživi pobrinuli su se Ilija Miljković i Nikola Danilović iz Zavoda za zaštitu prirode.
 
Vidra, prema tumačenju stručnjaka, sve češće strada zbog proganjanja od strane još jednog ljubitelja slatkovodne ribe - čoveka, a osim namerno ubijenih životinja, sve češće su prijave vidri koje stradaju od udaraca vozila.
 
Vidra, se, sa druge strane, ipak prilagođava na život u izmenjenim staništima, pa od nekadašnjeg osetljivog indikatora najčistijih voda, ona se danas može naći i u ribnjacima, kanalima, ali i u relativno zagađenim vodotocima. Zbrinjavanje strogo zaštićenih vrsta ostaje redovna i obavezujuća aktivnost za sve, navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja