VIDEO: Iz okeana spasen slon koji je završio 16 kilometara od obale

Pripadnici mornarice Šri Lanke spasli su iz Indijskog okeana slona koji je otplivao 16 kilometara severoistočno od obale, saopštile su vlasti ostrvske države.

Slona je od obale kod grada Kokilaj konstantno udaljavala vodena struja, nakon čega ga je primetila i obalska straža.

Zvaničnici su saopštili da je u akciji spasavanja učestvovao još jedan brod mornarice.

Jedan od istraživača Avinaš Krišnan rekao je da su slonovi dobri plivači i da plivanje 15 kilometara od obale nije neuobičajena pojava za njih, ali je dodao da je intervencija mornarice verovatno bila neophodna.

"Oni ne mogu da plivaju dugo, jer troše veliku količinu energije. Ni so nije dobra za njihovu kožu. Ova situacija je očigledno zahtevala intervenciju", rekao je Krišnan.

Istakao je da azijski slonovi redovno borave u vodi, ali obično prelaze manju razdaljinu.

Slonovi pomoću svoje surle mogu duže da rone, a u nju mogu da usisaju do 14 litara vode koju zatim prebace u usta. Imaju i jedinstvenu strukturu pluća, što im omogućava da izdrže velike pritiske iznad i ispod površine vode.

Genetski su srodni lamantinima i dugongima, morskim sisarima iz reda morskih krava.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.