Psi svesno prave tužne poglede kako bi privukli pažnju

Facijalne ekspresije nisu strane većini sisara, a ti izrazi su se smatrali nefleksibilnim i neobičnim prikazima emocionalnih stanja, a ne aktivnim pokušajima da komuniciraju s drugima.
Psi svesno prave tužne poglede kako bi privukli pažnju
Foto: Pixabay

Novo istraživanje je, međutim, pokazalo da psi uglavnom koriste izraze lica u prisustvu ljudi, radi pažnje koju dobijaju.

Naučnici iz kognitivnog centra za pse s Univerziteta u Portsmutu su otkrili da psi uglavnom koriste izraze lica u prisusutvu ljudi, radi pažnje koju dobijaju od njih, a da je molećivi pogled bio najčešće korišćen izraz tokom istraživanja.

Međutim, istraživači ne znaju da li su psi svesni da izgledaju žalosnije kad koriste taj izraz lica ili su jednostavno shvatili da širenje očiju i podizanje obrva izaziva saosećanje i privrženost kod ljudi.

Istraživanje je pokazalo da su psi osetljivi na ljudsku pažnju, što ukazuje na to da izrazi lica nisu samo nefleksibilni i nehotični prikazi emocionalnih stanja, već potencijalno aktivni pokušaji komuniciranja s drugima.

"Sada smo sigurni da izraz lica kod pasa zavisi od pažnje koju dobijaju od ljudi i da nisu samo rezultat trenutnog uzbuđenja pasa. Psi su proizvodili mnogo više izraza kada ih je neko posmatrao", rekla je doktorka Džulijen Kaminski, stručnjakinja za pse.

U istraživanju su učestvovala 24 kućna ljubimca raznih pasmina, starosti od jedne do dvanaest godina. Svaki je pas bio na udaljenosti od jednog metra od čoveka, a pseća lica su bila snimana u različitim situacijama. Čovek je prvo bio okrenut prema psima, a zatim bi im okrenuo leđa. Sve su zatim ponovili s poslasticom u rukama.

Istraživači su zaključili da su psi, kada bi im se čovek okrenuo licem, najčešće imali onaj poznati pseći pogled s podignutim obrvama. Poslastice, začudo, nisu imale nikakvu ulogu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.