Sudija na Havajima zabranio hvatanje ribica za akvarijume

Sudija na Havajima je zabranio komercijalno hvatanje ribica za akvarijume dok država ne proveri uticaj te unosne delatnosti na životnu sredinu.
Sudija na Havajima zabranio hvatanje ribica za akvarijume
Foto: Pixabay

Presuda Okružnog suda u Oahuu u petak doneta je u skladu s odlukom Vrhovnog suda Havaja koji je ranije presudio da izdavanje dozvola za hvatanje ribica za akvarijume mora biti u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine Havaja i prepustio nižem sudu da utvrdi da li se ta delatnost može izuzeti iz zakona.

Lokalne američke vlasti su ranije dozvolile da ribice hvata 231 komercijalna firma i pojedinac, ali je sada naređeno i da se ne izdaju nove dozvole.

Lokalne vlasti kažu da će poštovati zabranu, ali da smatraju da je "postojeća akvarijumska ribarska praksa održiva i ekološki ispravna". Vlasti dodaju da desetine preduzeća i porodica zavise od te delatnosti.

Komercijalnim ribolovcima riba za akvarijume je dozvoljeno da koriste fine mreže, sa sitnim okcima, koje su nezakonite za lov ribe za jelo, izjavio je Rene Umberger, strasni ronilac koji je u grupi koja je još 2012. kolektivno tužila državu zbog izdavanja dozvola za lov ribica za akvarijume.

Komercijalnim ribarima je dozvoljeno da radi trgovine hvataju neograničenu količinu ribica i drugih vodenih životinja, osim onih koje su posebno zaštićene zakonom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.