Fosil džinovskog slepog miša pronađen na Novom Zelandu

Na Novom Zelandu pronađeni su fosilni ostaci džinovskog slepog miša koji je na tim prostorima živeo pre više miliona godina, a koji je bio tri puta veći od svog današnjeg potomka i, osim što je leteo, mogao je da hoda po zemlji na četiri šape i kopa u potrazi za hranom - biljkama i sitnim kičmenjacima.
Ostaci koje je pronašao međunarodni tim naučnika pripadaju porodici slepih miševa koji su nekada živeli u južnim delovima Australije, Novog Zelanda, Južne Amerike, a možda i Antarktika, izjavila je danas Sju Hand sa Univerziteta Novog Južnog Velsa, autorka studije objavljene u časopisu "Naučni izveštaji".
 
Zubi i kosti ove životinje otkriveni su u blizini Sent Batana, u središtu Južnog ostrva Novog Zelanda, na lokaciji na kojoj istraživači rade već 16 godina.
 
"Njeni specifični zubi i veličina njenog tela pokazuju da je imala drugačiji režim ishrane nego današnji slepi miševi, odnosno da je mogla da jede biljke, ali i sitne kičmenjake, što više podseća na način ishrane nekih od njenih južnoameričkih rođaka. To se više ne može videti na prostorima Australije i Azije", kaže Hand.
 
Životinja je nazvana Vulcanops jennyworthyae, prema Dženi Vorti - naučnici koja je pronašla njen fosil - i Vulkanu, rimskom bogu vulkana i vatre, što upućuje i na tektonski karakter Novog Zelanda.
 
"Ova neobična životinja spada u najčudnije fosile koji su ikada pronađeni", rekao je Alan Tenison, novozelandski član tima, koji čine i australijski, britanski i američki naučnici.
 
Kako je objasnio, ova nova vrsta slepog miša srodna je kratkorepom slepom mišu sa Novog Zelanda, iščezlim australijskim vrstama i američkim "vampirima", što govori da su slepi miševi koji su nekada živeli na kopnu bili rasprostranjeniji.
 
Na istoj novozelandskoj lokaciji pronađene su i druge vrste životinja kakvih danas nema, kao što su ptice koje ne lete, žabe, papagaji, golubovi, kornjače i krokodili.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.