Mravi koji se od neprijatelja brane tako što eksplodiraju

Evolucija je dovela do fascinantnih metoda odbrane u životinjskom carstvu, a naučnici su upravo otkrili još jedan.
Nova vrsta mrava koji žive na drveću u džungli na Borneu, žrtvuje se da bi odbranila svoju koloniju i to na veoma specifičan način.
 
Vrsta je dobila latinsko ime Colobopsis explodens. Baš kako dolikuje, jer je njihov metod odbrane da iz svog tela izbace toksičnu tečnost na napadača tako što "eksplodiraju".
 
Određeni broj radnika u koloniji ima posebne uvećane žlezde u svom telu, koje proizvode sluzavu, žutu materiju. Kada je kolonija napadnuta, oni se čeljustima hvataju za napadača, obavijaju oko njega i izvijaju telo dok ne pukne oslobađajući tečnost iz svojih žlezda, koja može da povredi ili ubije mnogo većeg napadača.
 
Uprkos tome što se za ponašanje "eksplodirajućih" mrava zna još od 1916. godine, ova vrsta insekata ostala je pod velom tajne tokom proteklog stoleća.
 
Članovi međunarodnog istraživačkog tima, koji se sastojao od entomologa, mikrobiologa, hemičara i botaničara, otišli su na Borneo da istraže mrave. Identifikovali su 15 različitih podvrsta, koje potpadaju pod vrstu Colobopsis cylindrica. 
 
Istraživanje je objavljeno u magazinu "ZooKeys".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.