"Kreveti" šimpanzi čistiji od ljudskih

Šimpanze imaju mnogo čistije krevete od ljudi, pokazalo je najnovije naučno istraživanje.
"Kreveti" šimpanzi čistiji od ljudskih
Foto: Pixabay
Analiza mesta na kojima šimpanze spavaju pokazala je da ona sadrže mnogo manje bakterija od kreveta u kojima spavaju ljudi.  Istraživači navode da bi stoga naš trud da učinimo svoje okruženje čistijim, zapravo mogao da bude uzaludan. 
 
Više od trećine bakterija u krevetu - 35 odsto, potiče iz ljudske pljuvačke, čestica kože i čestica fecesa. S druge strane, u "gnezdima" šimpanzi nisu pronađeni skoro nikakvi mikrobi, navodi Megan Tems, vođa istraživanja sa Univerziteta u Severnoj Karolini. 
 
Naučnici su sakupili uzorke iz 41 "kreveta" šimpanzi u Tanzaniji, a osim bakterija, očekivali su da će pronaći i ostatke insekata, paukova, krpelja i buva nakon što usisaju gnezda. Ipak, na opšte iznenađenje naučnika, to se nije dogodilo, piše "Dejli mejl". 
 
"U svim testiranim gnezdima pronašli smo samo četiri ektoparazita", navodi Tems. 
 
Ona veruje da su kreveti šimpanzi čistiji od ljudskih jer ove životinje prave nova gnezda svaki dan.  S druge strane, kod samih šimpanzi su pronađene raznovrsnije bakterije nego u njihovom okruženju. 
 
Tems veruje da bi ljudska podložnost autoimunim bolestima mogla da se poveže sa ovim razlikama. 
 
"Stvorili smo mesta za spavanje u kojima je nestala naša izloženost bakterijama koje žive na tlu i u drugim vrstama okruženja. Umesto toga, okruženi smo manje raznolikim mikrobima, koji potiču iz našeg tela. Kreveti šimpanzi nisu sadržali zglavkare. Za razliku od njih, naši domovi sadrže stotine različitih vrsta zglavkara, od kojih su se desetine prilagodile životu u kući", zaključila je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.