Traži se domaćinstvo u Srbiji koje ima najviše lastavičijih gnezda

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ove godine po drugi put oganizuje takmičenje "Domaćinstvo koje su laste izabrale" u okviru koga traže domaćina koji ima najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta na svom imanju.
Pobednik takmičenja osvojiće 1.000 kilograma kukuruza.
 
"Smatra se da je intenzivna poljoprivreda osnovni razlog koji dovodi do gubitka staništa i smanjenja populacija ugroženih vrsta", kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. "Naše seoske laste ozbiljno ugrožava nedostatak hrane, korišćenje otrova u poljoprivredi i rušenje gnezda. Zamiranjem sela i stočarstva nestaju i ptice koje su dobro poznate našim domaćinima."
 
Prošle godine, među 77 domaćinstava iz cele Srbije, pobednik takmičenja bio je Laslo Ševenjhazi iz Padeja u čijem domaćinstvu je čak 43 para seoskih lasta svilo gnezda.
 
Prema poslednjim procenama koje su urađene 2015. godine na području Srbije gnezdi se između 200 i 300.000 parova seoskih lasta, a njihova populacija umereno opada još od 1980. godine.
 
Formular za takmičenje možete popuniti OVDE.
  • cvrc

    05.06.2018 13:23
    primite konstruktivnu kritiku ako hoćete, a ako nećete nemojte napadati sagovornika, to je, onako, osnovni bonton. nagradu će dobiti neko sa velikom štalom, jer ima više mesta za laste. znači da nagrada nije samo merilo brige o lastama, nego i bogatstva. eto, to je sve što sam hteo da kažem. da ste nekako definisali dobrobit lasta, i nagrađivali imanje na kojem je lastama najbolje, bez obzira na njihov broj, ne bih imao primedbi. manjim imanjima bi nagrada više značila, a možda se podjednako, ili čak i više brinu za laste nego velika.
  • Ornitolog

    05.06.2018 11:52
    Broj lasti
    @Cvrc zavisi od uslova sredine i od domaćina. Ima ogromnih štala bez ijedne laste, a i manjih sa po 20-30 gnezda. Nagradu treba da dobije domaćin koji ima mnogo lasta. Šta je ovde sporno? Evo donirajte i vi tonu kukuruza za drugog po redu, pa onda još neko koju tonu. Pomozite ljudima koji pomažu prirodi i ljudima umesto što svoje neznanje, lošu volju i nerazumevanje istresate po tastaturi.
  • UFOlog

    05.06.2018 11:34
    Tužna priča iz kraja
    Mi smo u ulazu na Limanu 4 imali dvadesetak, sve dok predsednica kućnog saveta nije odlučila da kreči, pa majstori sve polupali. Ptići mrtvi i izgaženi na sve strane, odrasle laste u panici, mi stanari zatečeni i zgroženi. Horor! Da vam ne pričam... Od tada ima jedno 5-6 godina i, naravno, nikad više nisu pokušale da sviju gnezda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.