Kako nedostatak vode utiče na životinje

U vreme veoma visokih temperatura, kućnim ljubimcima je neophodna voda.
Kako nedostatak vode utiče na životinje
Foto: Pixabay
Životinje piju vodu odakle stignu, ali kada je vrućina ogromna, ni voda nije svuda dostupna. Moramo se postarati da naš ljubimac uvek ima dovoljno vode i da ona pre svega bude sveža. 
 
Psi neretko proliju vodu koju ste mu ostavili u posudici, dok se ne vratite sa posla. Nije to nikakva agresivnost niti dosada. Psi vole da se rashlade vodom, pa neretko stanu šapicama u posudu sa vodom. Neki umeju se zapljuskuju vodom prednjim šapama po bedrima i stomaku. Vlasnik bi trebalo da prati koliko njegov pas pije vode. To nam može pokazati mnoge važne stvari. 
 
Koliko pije vode bez ikakve aktivnosti, koliko nakon skakanja i trčanja. To nam može pomoći i da uvidimo eventualni zdravstveni problem kod psa. Na koje zdravstvene tegobe ukazuje voda. Ukoliko pas pije premalo vode može da prouzrokuje dehidrataciju ili otkazivanje organa. Ovo može čak dovesti i do uginuća životinje. 
 
Sa druge strane, ako pas pije previše vode može izazvati nadutost trbuha, smanjenje elektrolita, a to dalje može da dovede do zastoja rada srca i bubrega. Previše vode može da bude pokazatelj i šećerne bolesti. Visoka žeđ može biti prouzrokovana hipokalemijom, odnosno smanjenom količinom kalijuma u krvi. Psima se, kao i drugim sisarima, preporučuje između 44 i 66 ml vode po kilogramu težine. Naravno, oni će vodu piti i prema svojim potrebama. To znači da, recimo, ako psi jedu više suvu nego vlažnu hranu – onda će piti i više vode. 
 
Količina vode zavisi i od veličine i aktivnosti psa. Ako planirate negde na odmor sa svojim ljubimcem, ponesite mu dosta sveže tečnosti da bi mogao da se osveži. Ne ostavljajte ga u kolima. Ako ne možete da povede svog ljubimca na odmor postarajte se da mu bude prijatno bez vas. Nađite nekoga od poverenja ko će da ga pričuva i ko će mu pružiti svu potrebnu negu, pažnju i ljubav dok vi niste tu, kako biste bezbrižno putovali.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.