Mladunče slona životno ugroženo zbog povrede surle

U Južnoj Africi je primećeno mladunče slona sa povredom koja može da ugrozi njegov život.
Jedan posetilac Nacionalnog parka Kruger naleteo je na bebu slona koja nema surlu, piše britanski Metro. 
 
On je zabeležio snimak životinje, a nakon objavljivanja javili su se zoolozi koji su pokušali da odgontetnu šta mu se desilo. Nažalost, oni nemaju dobre prognoze. 
 
Postoji strah da mališa neće preživeti, a stručnjaci kažu da je mala verovatnoća da je slon rođen sa deformitetom te da ga je verovatno neki predator napao. "Malom slonu je surlu mogao da otrgne krokodil dok je pio vodu u jezeru ili ga je napao lav", kaže jedan ekspert.
 
Surla je presudna za preživljavanje slona, jer je životinja koristi za ishranu, pijenje, komuniciranje i uočavanje opasnosti putem čula mirisa. Oni imaju jedno od najboljih čulo mirisa od svih životinja i mogu otkriti vodu na čak 20 km udaljenosti. Takođe mogu da osete opasnost kao što su približavanje predatora i oluje. 
 
Slonovi takođe komuniciraju kroz svoje surle tako što prave zvuke menjajući veličinu i oblik nozdrva. Stoga je gubitak surle potencijalno opasan po život, naročito u tako ranom dobu. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.