FOTO: Labudovo okno obavezna stanica desetine hiljada ptica selica

Više desetina hiljada ptica nalaze preko potreban mir i obilje hraneu Labudovom oknu.
Tokom godine tu trajno obitava, kraći ili duži period, oko 250 vrsta ptica. Mnoge od njih su malobrojne i retko se sreću širom Evrope, te se smatraju ugroženim i strogo zaštićenim.
 
Međunarodne stručne institucije Labudovom oknu dodelile su status područja značajnog za život biljaka, leptira i ptica, a od 2006. uživa i status međunarodno značajnog vodenog područja u okviru Ramsarske konvencije. 
 
 
"Labudovo okno je najjača selidbena stanica za ptice vodenih staništa u Srbiji. U proleće i u jesen preko ovog dela Dunava preleću velika selidbena jata ptica močvarica, ali i brojne grabljivice i ptice pevačice", kaže Ivan Đorđević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. "Kako bismo bolje upoznali fenomen seobe ptica, naše Društvo je na Labudovom oknu pre četiri godine uspostavilo ornitološku stanicu iz koje vršimo redovna istraživanja. Ove godine smo od 10. avgusta do 10. septembra markirali ptice selica metodom hvatanja u ornitološke mreže i prstenovanja. U tom periodu obeležili smo više od 600 jedinki u okviru čak 52 vrste ptica. Pored obeleženih jedinki, na Labudovom oknu smo sakupili izuzetno značajne podatke o boravku još 135 vrsta ptica", naveo je Đorđević.
 
Tokom jednomesečnog terenskog rada u ornitološkoj stanici ptice je markiralo osam ovlašćenih prstenovača Centra za markiranje životinja iz Beograda, a pomagalo im je više od 20 budućih istraživača koji su prošli obuku za hvatanje, rukovanje i obeležavanje divljih ptica. Domaći istraživači imali su pomoć i od dva stručnjaka za prstenovanje ptica iz Velike Britanije koji su prvi put boravili na ovom području. 
 
 
"Labudovo okno je neverovatno mesto. Za šest dana boravka i rada u kampu videli smo mnoge ptice koje više ne možemo da sretnemo u Britaniji. Međutim, ono što me rastužuje jeste velika količina otpada na obalama Dunava i loša briga za ovu prebogatu prirodu", izjavio je dr Pol Džojs.    
 
Praćenje seobe ptica na Balkanu vrši se zajedno sa kolegama iz država bivše Jugoslavije i Albanije u sklopu velikog međunarodnog projekta "Jadranski selidbeni put 4" koga podržavaju fondacije za zaštitu prirode "MAVA" iz Švajcarske i "EuroNatur" iz Nemačke. 
  • Обсервер

    19.09.2018 09:57
    Резерват
    Хвала на објављеном чланку, који улива оптимизам у смеру заштите природе. Нисам ни чуо за ову локацију, а то не пише ни у чланку. То ме је инспирисало да потражим локациј и ближе се упознам са резерватом. Диван је то дар природе, као и многи други и требамо га сачувати и заштитити.
  • SRB

    18.09.2018 19:00
    Hvala
    Volim ovakve clanke
  • Ornitolog

    18.09.2018 16:02
    Dunav
    Vaše aktivnosti me uvek razgale. Mladi ljudi koji zaista vole svoju zemlju i bore se da ona bude bolja za sve žitelje. Vi ostali pratite ih i podržite. Nećete pogrešiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.