U Srbiji utrostručen broj obolelih od sifilisa i dupliran broj obolelih od gonoreje

U Srbiji u poslednjih deset godina raste broj obolelih od polno prenosivih bolesti, te je tako broj obolelih od sifilisa utrostručen, a broj obolelih od gonoreje dupliran, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
U Srbiji utrostručen broj obolelih od sifilisa i dupliran broj obolelih od gonoreje
Foto: Pixabay
Tokom 2016. godine u Srbiji je registrovano 1.200 slučajeva polno prenosivih bolesti. Sifilis je registrovan kod 159 osoba, što je trostruko više nego 2006. godine, gonoreja kod 100 pacijenata što je dvostruko više, a bilo je 900 slučajeva polne hlamidijaze, što je trostruko smanjenje u odnosu na period pre deset godina.
 
Najveći broj obolelih od sifilisa, gonereje i hlamidijaze registrovan je među mladima uzrasta od 20 do 39 godina.
 
Epidemiolog Instituta Batut dr Danijela Simić kaže da se porast polno prenosivih bolesti povezuje sa rizičnim ponašanjem i nedostatkom seksualnog obrazovanja.
 
Poslednje istraživanje Batuta i Ministarstva zdravlja pokazalo je da je trećina mladih uzrasta od 15 do 19 godina seksualno aktivna i da mladi koji imaju veći broj partnera u nedovoljnoj meri koriste kondom - oko 80 odsto mladića koristi kondom i oko 50 odsto devojaka.
 
"Ono što je bitno kod polno prenosivih infekcija je da protiču bez ikakvih znakova i simptoma, posebno kod devojaka", kaže Simić i dodaje da je zbog toga važno da se mladi testiraju ukoliko su imali rizičan odnos i ukoliko su inficirani, kako bi na vreme počeli sa lečenjem.
 
Žene su u mnogo većem riziku da se inficiraju i dobiju neku polnu bolest od muškaraca, zbog bioloških karakteristika.
 
Simić upozorava da ukoliko se bolest na vreme ne otkrije i ne leči može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su hronična upala reproduktivnih organa, sterilitet, prevremeni porođaj ili pobačaj.
 
"Kod trudnica zaraženih uzročnikom sifilisa ukoliko se bolest ne dijagnostikuje i ne leči postoji veliki rizik da se infekcija prenese na bebu što može dovesti do trajnih oštećenja", naglasila je Simić.
 
Podseća da je zakonskom regulativom u Srbiji predviđeno da se svaka žena u trudnoći testira na sifilis i ukoliko je zaražena da se leči kako bi se sprečio prenos infekcije na plod.
 
Simić kaže da je preporuka Svetske zdravstvene organizacije da se u što ranije započne sa obrazovanjem dece i da se podigne nivo znanja o zaštiti reproduktivnog zdravlja, kao i da se usvoje određeni obrasci ponašanja pre stupanja u seksualne odnose.
 
"Ako znamo da u našoj zemlji najveći broj starijih adolescenata stupa u seksualne odnose u 16 godini onda je jasno kada treba započeti edukaciju o korišćenju kondoma i odgovornom ponašanju prema svom zdravlju", pojasnila je ona.
 
Polno prenosive bolesti jesu u porastu u Srbiji, ali po broju obolelih na 100.000 stanovnika ta situacija je slična onoj u Hrvatskoj i Sloveniji. Stopa obolelih kod nas je mnogo niža nego u zemljama EU posebno u Skandinanvskim zemljama i Velikoj Britaniji.
 
"U Srbiji je stopa obolelih od sifilisa trostruko niža nego u zemljama EU, stopa obolevanja od gonoreje 15 puta niža, a od polne hlamidijaze takođe 15 puta niža", naglasila je Simić.
 
Ona je dodala da u samim zemljama EU postoji velika razlika, te je u Skandinaviji i Velikoj Britaniji 30 puta viša stopa obolevanja nego u Srbiji.
 
"Te zemlje imaju uvedene skrining programe i svakoj devojci od 15 do 24 godine je omogućeno testiranje na hlamidijazu", zaključila je Simić.
  • драган

    24.04.2018 23:20
    жалосно
    Као што је у тексту назначено број оболелих од ових болести у Србији је мањи него у другим"напредним " земљама. Баш то и јесте допринос Веронауке, јер да ње нема број оболелих би био исти са упоређеним земљама. "Какве су нам мисли такав нам је и живот ".
  • Yip Man

    23.04.2018 13:07
    PatriJocka i zatucana Srbija. Imamo veronauku po skolama a ukidamo sexualno obrazovanje.
    Tako nam i treba, sve ce nas bog izleciti a koliko vidim ilovaca je uspesnija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.