Autor: BBC News na srpskom

BBC
03.04.2019.
10:25 > 11:10
Uvedeno je da pripremi mlade da učestvuju u demokratskom društvu, ali izgleda da nije to i uradilo.
  • Ceca

    04.04.2019 17:44
    Besmisao
    Mozda su tvorci programa imali dobru ideju ali u praksi to nije dalo nikakve rezultate. Cast izuzecima ali vecini nastavnika su ti casovi sluzili za dopunu fonda i nikada se nisu ozbiljno bavili programom. Ucenici te casove dozivljavaju kao smaranje -kako oni kazu. Slicno je i sa verskom nastavom. Jos veci besmisao je da su to obavezni izborni predmeti 12 godina. Mozda par godina ali nikako sve vreme. Teme za gradjansko treba da budu prozete kroz vecinu predmeta a verska nastava da se izvodi pri verskim objektima -vikendom i ko zeli.
  • jatzans

    03.04.2019 17:44
    Jako mi je žao što je Ministarstvo prosvete dozvolilo da se predmet poput GV tako nipodaštava. Ko je hteo da ga radi kako valja, mogao je da ga radi veoma dobro i uz odlične efekte. U osnovnoj školi postoji priručnik za nastavnike u prva četiri razreda. Deci udžbenici nisu potrebni.
    I ne nazivajte versku nastavu veronaukom. Nije to nikakva nauka.
  • jatzans

    03.04.2019 17:41
    @LOL
    Kanda kod Vas uškoli nije bilo dovoljno časova srpskog. Nemate Vi problem samo sa građanskim vaspitanjem, već i sa pismenošću (ne otvorena, ne iskorištena, npr...).
  • Danijel

    03.04.2019 16:58
    Treba da bude uvedena i treca opcija koju bi skole na osnovu predloga vecine usvojile, npr. ucenje o duhovno- telesnom zdravlju, mada to ne bi proslo, nema kadrova u Srbiji. I ko bi se odrekao reality programa.
  • Pravi Opalim te g...

    03.04.2019 16:04
    Ne svidja vam se kako su klinci vaspitani? Pogledajte se u ogledalo i naci cete razlog zasto su takvi.
  • Pravi Opalim te g...

    03.04.2019 16:00
    Po prilozenom, na zalost, putinoidi su jos gore vasptani.
  • Treca smena

    03.04.2019 15:51
    Gubljenje vremena
    Gradjansko i veronauka = Gubljenje vremena i zamajavanje dece ! Svo vaspitanje dolazi iz kuce tesko da to mogu nadoknaditi tako lose koncipirani predmeti! Poseban bezobrazluk i bezobzirnost prema decijem i roditeljskom slobodnom vremenu ( koje je retko kad zaista slobodno jer je vecina dece angazovana u vanskolskim aktivnostima, sport, jezik, muzicka...), ogleda se u tome sto deca na te predmete moraju da dodju u suprotnoj smeni, sto umnogomo otezava i deci i roditeljima. A da ne pominjem famozni "izborni predmet" !! Koji je naravno takođe u suprotnoj smeni! To nije nista drugo nego dodatni cas gradjanskog kroz istoriju, ili muzicko u obliku hora, ili likovnog koje se iz negog razloga zove crtanje i vajanje, a zajednicko je svim izbornim predmetima da se nista ne radi, a i da se radi deci jednostavno nisu potrebni dodatni casovi likovnog muzickog i mutanta gradjanskog i istorije. Bolje da imaju cas vise matematike...
  • Dejan

    03.04.2019 15:49
    Srb
    Moze ovaj nasliv da bude tacan i istinit al sta to vredi kad naj veci problem u roditeljima te iste dece, kad su oni rodjeni nasposobni i razmazeni ! E sad se to njihovo licno ponasanje onda duplura i to dete uci i upija a to se vidi na smecu okolo skole,na primer ! Majka vodi dete za ruku,dete jede cips ili sladoled i samo lepo u mimohodu baca smece iza sebe,majka ni ne pogleda na ucinjeno ! Sta sad od takvih mozete ocekivati a ceo grad je na takvima. Svaki izlaz srednje skole je poplocan sa zvakama, to je samo re-rezultam opste licne kulture !!! Znaci, roditelje samo finansijski po dzepu, mozda ce se nauciti zivotu jednog dana, onda ovakvi naslovi ne bi bili potrebni.
  • dule

    03.04.2019 15:10
    Moje dete ide u osnovnu i na građansko moraju da idu u suprotnoj smeni - tako im organizovano. I to ne spojeno sa njihovom smenom, nego imaju čas - dva prazno.

    Pre mesec dana kad sam ga pitao šta su radili na građanskom, rekao mi je da su igrali iks oks. Šta ja znam, možda je i to bolje nego da im neki priča neke bajke.
  • Veverac

    03.04.2019 14:23
    Cilj
    Zamišljeno je da tzv. "građansko vaspitanje" pravi od dece male sorosoide. Srećom, mali fond časova i bezveznost sadržaja dovešće do propasti zamišljenog projekta. A, i deda-Soros je već jednom nogom u grobu, kao i građansko vaspitanje...
  • LOL

    03.04.2019 13:33
    Gradjansko vaspitanje je jedna od onih glupih probnih predmeta koji se uvedu malo malo pa posle par godina ih ukinu jer nista ne postizu. Na zalost gradjansko ne mogu da ukinu dokle god ne izbace veru iz skola posto je gradjansko uvedeno iskljucivo zbog veronauke. Svake godine kupujemo knjige od po 700 din i sveske, na kraju godine knjiga ostaje ne otvorena a sveska ne iskoristena , dobro mozda koji crtez al se deca barem nagledaju crtaca i filmova u skoli.Gubljenje vremena.
  • I

    03.04.2019 13:30
    Greška u podnaslovu.

    Uvedeno je samo i isključivo zato da deca koja neće na veronauku ne bi bila besposlena dok su ova druga na veronauci.

    Ovo su indirektno i direktno do sada potvrdili oni koji su ga tada i uvodili.
  • Posmatrač

    03.04.2019 13:24
    A veronauka se proslavila... Đinđić je, u nastojanju da se dodvori SPC, uveo našoj deci veronauku. Al' džabe - on nestao, veronauka ostala.
  • Brus Vilis

    03.04.2019 13:04
    U Hrvatskoj veroučitelji preuzimaju škole osvajajući jednu po jednu direktorsku fotelju. To će se desiti i kod nas u narednih 5 godina.

    A kad je reč o gradjanskom, brljavljenje je doseglo nebeske visine, pa tako deca uče kako je predsednik republike taj koji garantuje bezbednost i sgurnost dece. Takodje saznajemo da "država brine o tvojim roditeljima, kako bi oni mogli da brinu o tebi".

    Za to vreme se u Sloveniji bave nevažnim predmetima, koji deci nikad neće trebati - vrtlarstvom, domaćinstvom, kuvanjem, ekologijom...
  • Janicar

    03.04.2019 12:49
    Geni su to.
  • Nišlija

    03.04.2019 12:28
    Ne, uvedeno je kao kompromis za one koji nisu želeli na versku nastavu. Izbacite verku nastavu iz državnih škola.
  • Tata

    03.04.2019 12:23
    Samo porodica
    Porodično vaspitanje je ono što je presudno.
    Novi svetski poredak bi želeo da vse prebaci na državu, institucije i administraciju,
    pa tako i decu, da ih vaspitava prema potrebama dežele i brend kompanija.
    Porodica im je postala smetnja.
    Pazi, da neće uspeti u tome.
    No, za sada, ni Srbija ne može da se diči porodičnim vaspitanjem.
    Tu smo najviše zakazali.
    Jer, mogao bih navoditi primere obližnjih država i raznih kriza, pa im je vaspitanje ostalo netaknuto.
    A Kinezi i Japanci, obaška...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna