Autor: BBC News na srpskom

BBC
13.01.2020.
18:15 > 19:00
U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca gregorijanski „novi" kalendar je zvanično prihvaćen Zakonom o izjednačavanju starog i novog kalendara od 10. januara 1919. godine.
  • Nemanja

    14.01.2020 08:47
    @Амаркорд

    Ebaš tako, jedini koji su slavili bili su besposlene budale po u to vreme raspalim kafanama na Ribarcu. Likovi kojima je 'zeznuli smo pandura' davalo bar dva meseca kredibiliteta za šankom u 'Bledu'.
  • treba reći

    14.01.2020 08:22
    da je
    Julijanski kalendar na silu nametnut od strane kralja Milana 1881. I nema veze sa hrišćanstvom. Da li je Julije Cezar bio srbin ili pravoslavac?
    Ne mogu da verujem kako se način merenja vremena izjednačuje sa nacijom i verom.
    Kalendar je tehničko pitanje ne versko ili nacionalno.
    Osim ako pitate naučnike koji su uz Mitra Mirića i kuvano vino sinoć okretali vola na veterničkom stadionu!
  • Амаркорд

    14.01.2020 01:24
    На Рибарцу
    Славили смо тако што смо имали другара коме је 13. јануара рођендан па, кад мурија легитимише, види шта се слави... А четничке песме наручивали су чланови наше екипе, са Грбавице, који су, именом и презименом (такође у личној карти) по националност били Мађари - не могу вам описати израз лица пандура кад схвати да од музике, о чича Дражи, песму тражи наш пајташ, Иштван, тј. Пишта...
  • X

    14.01.2020 00:56
    Srpska nova godina, za to sranje sam prvi put cuo nekih sredina 80 ih a rodjen sam u Srbiji 1970 a sad to kao neki sve novi vernici i tradicionalisti, neko mi danas rece Jogu nebi trebao praktikovati jer sam Pravoslavac?? ... Narod kome je Ceca majka Kraljica stidim se
  • Mile

    13.01.2020 23:28
    Mile
    Zato nam bog nikada ne ispuni molitve i zelje jer uvek kasnimo za svetom. Dok ispuni drugim hriscanima koi slave kao normalni ljudi mi posljednji u svemu pa ni bog otac nam nemoze pomoci. E moi vernici tako da vas nazovem prvo neznate ni kako ni sta slavite bitno daje alkohol,nemoral i stara srpska ko peva zlo nemisli e daleko ste svi vi od vernika cast pojedincima ovo je obicno paganstvo i idoloppklonstvo. Ugledajmo se na muslimane. Zato i nestajemo......
  • /

    13.01.2020 21:06
    /
    @Novosađanka
    nije tacno i nemojte vise lagati o tom vremenu.
    tek druge polovine 80-ih se pocelo slaviti po kafanama sa time da je ispred svake stajala milicija da intervenise ako nekome izleti neka cetnicka pesma
  • makar sta!

    13.01.2020 20:41
    Uvek anti-protivni, k'o Jovandekina krava, a kanda smo i po inteligenciji slicni!
  • Novosađanka

    13.01.2020 20:10
    Davne uspomene ...
    Dakle, kako se zaista nekada slavila srpska Nova godina?

    U vreme te bivše, tj. Titove Jugoslavije, slavilo se po kafanama u Novom Sadu i okolini sa tamburašima po celu noć. Baš smo se kerili i lepo provodili, onako veselo vojvođanski, naročito u toku sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka. Sve javno i niko nas nije hapsio niti šta zabranjivao.

    Krišom su onda slavili samo oni koji su bili u komunističkoj partiji, a posle su ti isti odjednom postali vernici i veliki patrioti, pa počeli da poštuju tradiciju, da se krste i odvažili se da i oni nešto slave. E, onda smo mi prestali da slavimo, čisto iz inata. Tek da se zna ko je pravi bećar, a ko samo ubogi pomodar.
  • mali Tuta Bugarin

    13.01.2020 20:04
    Nazadni i tvrdoglavi kao i uvek! Mi i Rusi - duo fantastikus! Samo da ne bude kao ostali, pa makar slavili i gresku!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna