Autor: BBC News na srpskom

BBC
23.01.2020.
16:49 > 17:00
Prošlo je 75 godina od kako su Sovjetske trupe oslobodile Aušvic.
  • sumadiwaters

    24.01.2020 11:41
    Cadik Braco Danon
    Aušvic je mesto strave, baš kao i Jasenovac, gde su ljudi, uključujući i žene i decu, za razliku od nemačkog "industrijskog" načina ubijanja, mučeni na ljudskom umu nezamislive svirepe načine i dokrajčivani hladnim oružjem ili živi zakopavani u ogromne masovne grobnice. Potražite na YouTube svedočenje beogradskog Jevrejina, uglednog arhitekte Cadika Brace Danona, on je, zajedno sa još nekoliko logoraša bio od strane ustaša isteran iz koncentracionog logora Jasenovac na Lonjsko polje gde su ih naterali da iskopaju veliku grobnicu pred koju su potom doveli oko 200 male srpske i jevrejske dece i sve ih poubijali za kratko vreme stolarskim čekićima.
    Danon je objavio i knjigu "Sasečeno stablo Danonovih" i to je nešto najstrašnije što sam ikada pročitao, njemu su ustaše pobile 45 članova porodice i najbliže familije.
  • Zoran

    23.01.2020 20:39
    večna im slava
    Posetio sam Aušvic pre 30 godina i slike ovog mesta su mi dan danas sveže. Ko god ima priliku da ide u Poljsku treba da poseti ovo mesto i oda počast svim nastradalim u ovom logoru. Imao sam utisak da zemlja, zidovi baraka, ograde su "natopljeni" tugom zbog užasa koji su se tu desili i čemu su na neki način svedočili. Stradanje neshvatljivih razmera. Nemoguće je da sebi objasnite da čovek čoveku može da učini takva zverstva. Kad završite posetu ovom memorijalnom kompleksu obuzme vas ogromna tuga koja dugo ne prolazi.
  • SMile

    23.01.2020 17:35
    Srećan...
    Da mi i baba i deda nisu preživeli logor ne bi ni mene bilo...

    Hvala im i slava im...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna