Autor: BBC News na srpskom

BBC
01.08.2021.
12:09 > 13:00
Vladari i vlasti su se menjali, dolazili i odlazili, ali više od 1.500 godina jedna etnička manjina koja govori zapadnoslovenskim jezikom ostajala je unutar Nemačke.
  • Неша

    07.08.2021 07:50
    Идилична прича. Има и друга страна. Погледајте на историским мапама где је био лимес Сорабикус у шестом веку. Граница између Германа и Срба и колики простор су покривали. Вишевековни крсташки ратови Германа и њих. Покољи и присилно покатоличење а касније германизација. На крају су постали мањина и опстали само у неприступачним теренима. Сада их зову Лужички. Они себе зову само Срби. Лужички Србин је био Лајбниц. А код нас генерал Павле Јуришић Штурм је био Лужички србин.
  • Mitke 83

    06.08.2021 18:16
    Bosnicu
    Jadan ne bio,pa procitaj tekst,pa ondak udri kom...
  • Vera

    02.08.2021 08:48
    matica
    G. Bosniću, plašim se da niste dovoljno pažljivo pročitali ovu lepu reportažu, ili možda osporavate podatke koji su u njima izneseni! Lužički Srbi su Zapadni Sloveni, oni nisu nikakva dijaspora, žive na prostorima gde su ponikli i gde su oduvek živeli! Zadivljujuće je što su opstali posle toliko vremena, sačuvali svoj identitet, jezik i običaje i to usred germanskih plemena, na teritoriji gde brojni Sloveni nisu opstali! Prema tome Srbija nije nikako njihova matica, podudara se samo donekle ime, mada u originalnom obliku i ne! To što Vi smatrate da je Srbija njihova matica sasvim je pogrešno! To bi otprilike bilo kako kada bi poistovećivali Slovence i Slovake, kao što i danas neki čine, zbog nedovoljnog znanja, a imena su slična! Jesmo Sloveni, srodni smo i mnogo toga nas je vezivalo, lepo bi bilo kada bismo danas imali tešnje i bolje veze i sa Zapadnim Slovenima! Sa nekima imamo, a sa nekima, čak i Južnim, nažalost nemamo!
  • Boriša

    01.08.2021 22:40
    Tzv. matica je njih odavno odbacila kao što je odbacila i veliki broj Srba katolika koji su živeli u Dubrovniku, Boki i još nekim krajevima Hrvtske, Bosne, Hercegovine, Slovenije. Razlog, nisu bili pravoslavci. Neki koji su zadržali pravoslavnne obrede postali su unijati. Toliko o brizi ‚‚matice‚‚ za za Srbe druge vere, a bilo ih je mnogo i bili su na značajnim položajima ili svetski poznati po svojim dostignućima.
  • Ilija Bosnić

    01.08.2021 15:59
    MATICA
    Srbija bi trebala imati ministarstvo koje bi okupljalo i povezivalo sve Srbe oko matice.Nebriga o
    narodu van granica dovodi do ubrzane asimilacije.
  • Bela

    01.08.2021 13:46
    Tradicija !
    Prelepa Vest o ljudima koji i dalje opstaju !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna