Autor: BBC News na srpskom

BBC
28.11.2021.
10:11 > 11:00
Političar čiji su savetnici bili danas najpoznatiji ekonomski stručnjaci sveta, podneo je ostavku, paradoksalno, zbog - budžeta Jugoslavije.
  • Ignorance is a bliss

    29.11.2021 22:58
    "Ja bih se ozbiljno zabrinuo za svoje mentalno zdravlje kad bih čitao takve boleštine"

    U tome je i problem, što ne brineš.
  • Iznogud

    29.11.2021 07:23
    @Ignorance...
    Ja bih se ozbiljno zabrinuo za svoje mentalno zdravlje kad bih čitao takve boleštine, napisane perom neke tamo bitange kojeg su protjerali iz svakog dijela Jugoslavije, đe god je navratio. Bitange, čiji smisao života je bio da omalovažava i ponižava svoj narod, jer su ga tako učili u Lajpcigu i Beču.
    To bi bilo isto kao kad bih sad čitao "pisanija" Nenada Čanka ili Bojana Kostreša.

    Nego, recite vi meni ko je sprečio Makedoniju da uđe u EU? I šta to oni nisu ispunili da ih prime?
    Da nije možda i njima kriv Slobo?
  • Iznogud

    29.11.2021 07:08
    Da rezimiramo...
    Evo da napravimo retrospektivu u ovim komentarima.
    Vojvođanskicrnogorac tvrdi da je Ante Marković, šaljući djecu od 18 god., naoružanu manevarskom municijom, u stvari branio SFRJ, te da je on kao kursista iz Amerike, uz pomoć Saksa i sličnih, u stvari htio da na silu primora Sloveniju da ostane u Jugoslaviji. Tu mu se isprečio zli Sloba, koji je Slovencima dao dozvolu da izađu iz federacije.
    Onda je taj isti Sloba, uz pomoć istaknutih članova ustaške emigracije, podstakao Srbe u Hrvatskoj(đe su bili konstitutivni narod) da dignu ustanak, tako šta će sadejstvovati sa tzv. hr. gardom, koja je napala na kasarne JNA.
    Sve to je činjeno sa ciljem da se spreči prosperitet jevropske Vojvodine, koji se toliko zahuktao, da su se u centru N. Sada počeli pojavljivati toaleti, sve sa kadama i wc šoljama.
    Zli Srbi iz Krajine i Bosne su došli u Vojvodinu, samo da bi uložili svoj krvavi novac, te zauzeli životni prostor Vojvođanima i vojvođanskimcrnogorcima..., posebno ovim drugima, čiji su se očevi i djedovi pošteno uselili u otete kuće i koji su pošteno obrađivali otetu zemlju.
  • Ignorance is a bliss

    28.11.2021 22:45
    Vojvodina Propadanje jednog regiona - Dragomir Jankov

    Knjiga koju bi iznogud i njemu slični trebali da pročitaju pre nego što počne izliv gluposti i ignorancije po internetu.

    Sve je opisano i sažeto do detalja.
  • Iznogud

    28.11.2021 21:49
    @@Iznogud
    Šta da vam kažem, šta već nisam rekao?
    Tvrdim da je Bosna i sad razvijenija od 90% Vojvodine. Nije valjda Novi Sad Vojvodina?
    Otiđitu u Šangaj, na Podbaru, stari Petrovaradin, Salajku, Telep..., pa mi recite da li to liči na 20. ili 19. stoljeće.
    Otiđite u dijelove grada đe su izbkeglice iz Bosne i Hrvatske, pa mi recite đe ima više smeća, čija su dvorišta urednija... Da sad ne pričam o udžericama po tzv. zajedničkim dvorištima po čitavom centru, Jevrejskoj, kako je nekada bilo u Danila Kiša. Ili na šta je ličilo Sajmište, današnja Nova Detelinara. Tamo su držali svinje, kokoške, guske.
    Ne tripujte se, Vojvodina je zaostala.
  • @Iznogud

    28.11.2021 20:39
    Zbog one šokantne tvrdnje da je Bosna bila razvijenija od Vojvodine i frapantne tvrdnje o stanju kanalizacije u NS, a koju zastupate isključivo i samo vi i to potpisujući se pod drugim nadimkom ovde, molimo vas da se lepo potpišete pod tim, svima poznatim, nadimkom opet.
    Sve što ovde pišete je netačno i prožeto mržnjom prema Vojvodini.
    A to je li vam kuća na moru ili u zagori... uopšte nas ne interesuje. Interesuje nas vaše ponašanje ovde u Vojvodini.

    Dole imate linkove koji pokazuju per capita dohodak u SFRJ pre 30ak godina i nedavno.
    Vojvodina se nekad zelenela i bila, kao što vam je rečeno, na nivou Hrvatske.
    U poslednjih 30 godina je Vojvodina srozana do nivoa Bosne (na vašu sreću).
  • Iznogud

    28.11.2021 19:52
    Bb
    Mislim da bi prvo trebao da savladaš osnove pravopisa. Ne shvatam otkud ti ideja da pričaš o tako složenkm temama, a ni pravopis nisi savladao.
    Srbi su gurnuti u rat, jer je Zapad tako htio. Tačnije, SAD i Njemačka.
    Da imaš imalo kapaciteta za razmišljanje, shvatio bi da je tada bila takva situacija u svijetu, da se pružila idealna prilika da Srbe etnički očiste iz Hr i velikih dijelova BiH.
    Ista stvar se ponovila sa Kosovom, upravo zbog toga šta se 1998. desio slom rublje i ruske privrede. Znali su da nema nikog ko bi im se suprostavio.
  • Iznogud

    28.11.2021 19:46
    @Sremac i @misko
    Ne znam zbog čega mislite da bih ja želio biti vaš "sunarodnik"?
    Otkud vam ideja da me interesuju takvi likovi?
    Mogu da vas kupim, zajedno sa čitavom imovinom.
    Ja se družim uglavnom sa svojim zemljacima. I tako će i ostati.
  • Iznogud

    28.11.2021 19:41
    @Sremac i cgvojvođaner
    Crnogorski vojvođaner je doselio iz neke vukojebine u tuđu kuću, na tuđu zemlju, a ja sam kupio stan, zemlju...uložio pare u posao... I sad on meni priča o poštenju.
    Da, ja sam iz Dalmacije i danas imam kuću tamo. I to ne iz zagore, već sa mora. SFRJ je imala tzv. plansku privredu, kad je rukovodstvo odlučilo da neki dio države bude razvijeniji od drugog, oni tamo ulože novac, izgrade fabrike... Tvrdim da je Bosna i sad razvijenija od 90% vojvodine. 80-ih poka Novog Sada nije imalo WC, čitav centar i okolina su bili dvorišni stanovi, bez sanitarnih uslova... Kuće straćare napravljene od blata, a vi se tripujete da ste razvijeni. Otiđite u stare novosadske kvartove, vidićete da u svakom dvorištu ima po nekoliko šupa, sklepanih od lime, dasaka, raznog otpada...a sve je puno pacova.
  • Bb

    28.11.2021 18:07
    Bb
    Ludilo koje je i dan danas u pola naroda! Klicalisu pod dejstvom alkohola iz svojih firmi Milosevicu! Sa ludilom o nacionalizmu i nebeskom narodu....i isti taj narod posle 30 godina je u jos vecem blatu! E to suti Srbi! Covek video da ima posla sa dokazanim budaletinama i otisao! A dasmo tada usli u voz evrope...gde binam sada bio kraj u svakom smislu! Ma dobro je Milos Obrenovic davno rekao nije drzava za Srbina i bio je u pravu!
  • VojvođanskiCrnogorac

    28.11.2021 16:37
    za Iznoguda
    Lažeš za sve pare! Pa ako je toliko loše bilo u Vojvodini, ko što kažeš derane Iznogude, ondak ti lepo idi u Bosnu pa živi tamo...a kod nas koji dobro pamtimo, ostaje žal što je bilo previše jogurta (čitaj Srba sa Kosova koji su se šepurili Novim Sadom sa transparentima na čelu sa Šolevićem i tražili pad Vojvođanske vlasti) i sve ovo bi bilo drugačije. A za ovog pametnjakovića što kaže da je Marković poslao vojsku (čitaj tenkove i avione) na granicu Slovenije i Austrije, što si derane zaboravio da kažeš se baš tada kada su Slovenci rekli dobro ostajemo u Jugi, našao istivtakav pametnjaković kao ti zvani Sloba Milošević i 'ladno rek'o - parafraziram "Slovenija može da ide, a ostali ne"! Sama ova rečenica ti govori da okoreli komunisti (posle presvučeni u vernike i "demokrate") nisu hteli da Juga opstane, to ti u tekstu lepo Jović kaže.
  • @Iznogud

    28.11.2021 15:48
    Vojvodina bila zaostala u SFRJ?
    Zaostalija od Bosne???
    Ovakvku glupost smo davno čuli.

    A evo i da vidite gde je Vojvodina bila onda, a gde je sada:
    https://www.reddit.com/r/MapPorn/comments/i3o31f/gdp_per_capita_in_yugoslavia_right_before_the/
    https://www.reddit.com/r/serbia/comments/ciy80z/map_of_gdp_per_capita_in_the_former_yugoslavia/

    Dakle pogledajte malo bolje, u SFRJ, Vojvodina je bila na nivou Hrvatske, a sada je na nivou Bosne.
  • Peja

    28.11.2021 15:26
    Al je ovaj Iznogud pametan,,,,
  • misko

    28.11.2021 15:22
    Oni to nikad nece shvatiti
    SREMAC@ bravo za komentar ,,Moj sunarodnik nisi ti, Srbine iz Hrvatske, nego Lacika, Mađar i komšija iz Vojvodine. Samo što tvoj nacionalistički mozak to ne može da shvati. Zato si i završio u nerazvijenoj Vojvodini.,, .
  • Bankar

    28.11.2021 14:38
    Krivi podaci
    Nije 1 dinar vredio 7 maraka, nego obrnuto, 1 marka je vredila 7 dinara.
  • Sremac

    28.11.2021 14:17
    @Iznogud
    Moj sunarodnik nisi ti, Srbine iz Hrvatske, nego Lacika, Mađar i komšija iz Vojvodine. Samo što tvoj nacionalistički mozak to ne može da shvati. Zato si i završio u nerazvijenoj Vojvodini.
  • Iznogud

    28.11.2021 14:15
    @Miša
    Tzv. reforme koje je uveo A. Marković dođu kao onaj posljednji obrok kojeg dobije osuđenik na smrtnu kaznu. Ante je bio priučeni ekonomista, sa završenom višom ekonomskom. Reforme su osmislili u Vašingtonu, sprovodio ih je Antin "zamjenik" Saks. Dug SFRJ se značajno povećao za tih godinu dana. Da je Antiša bio tako vješt ekonomista, Hrvatska bi ga angažovala da bude njihov premijer.
  • @Peja

    28.11.2021 14:09
    Bukvalno je najlakse otici i videti ekonomske izvestaje za svaku pokrajinu i republiku tada i videti kakvu si gomilu nebuloza naveo. Na stranu sto ljudi iz ''vukojebina'' nisu dosli tek po kraju rata jer su bili u Bosni i Hrvatskoj tako da sa Milosevicem veze nemaju, a vi Vojvodjaneri ste prvi Milosevica podigli na vlast sa jogurt revolucijom. Bolje ustanite sa te guzice i pocnite da radite nesto, ove izbeglice sto su dosle bez icega firme drze, pokupovali kuce i stanove, a vi ste i dalje jedino sposobni da cekate da vam umre neko od rodbine pa da nasledite nesto kako biste zaradili, a vecina vas i to ceka jer su vam preci ukrali imovinu krajem 40ih. Zato, popij vince i opusti se, bolji neke cinjenice nauci ;)
  • Tuga

    28.11.2021 13:52
    Bez
    Znaci mogli smo da budemo clanica Eu vec 95. Izbegli bi rat, spasili zivote hiljade ljudi, i verovatno imali standard kao Italija sad. Eto sta smo dobili od tih dugogodisnjih snova.
  • Kk

    28.11.2021 12:44
    Kk
    Milosevic i nacionalisticka bolumenta srba ga srusila! Vojvodjani nisu sigurno!
  • misko

    28.11.2021 12:43
    neke stvari nikad se ne ponove
    da je ostao ovaj covek na vlasti, Yu bi bila Svajcarska, u ono vreme imao sam vecu platu nego gastajbajteri u Nemackoj.
  • Iznogud

    28.11.2021 12:30
    @Peja
    Sramotno, ali stvarno postoje ljudi koji vjeruju u te nebuloze.
    Vojvodina je u to vreme bila poprilično zaostala, zaostala i za Bosnom, kamoli za Hrvatskom. Ko je vama napunio glave sa tim ..., sam Bog zna.
    Inače, Slavonija i Baranja su najsiromašniji dijelovi Hrvatske, a i oni imaju plodnu zemlju.
    Nego, vi volite da mrzite Srbe iz svih krajeva bivše SFRJ, jer je to IN. Glumite kosmopolite, a mrzite sunarodnike.
  • Iznogud

    28.11.2021 12:20
    Zločin protiv mira
    Ante Marković je kao savezni premijer, usljed blokade Predsjedništva SFRJ, naredio intervenciju JNA u Sloveniji. Time i započeo rat u Jugoslaviji.
    To nije nikakva tajna, poenta je da se to ne spominje jer su mediji kreirali svoju "istinu" po kojoj su Slobo i Srbija krivi za sve...
  • Peja

    28.11.2021 11:34
    Secam se tog vremena,Vojvodina je bila odmah iza Slovenije po ekonomiji i razvoju,a onda su dosle patriJote krezubave i fasist iz vukojebinai.....i ostadosmo pavijani do dana danasnjeg.Nisu zitelji Balkana mogli da dobace dalje od nacionalizma i primitivizma ...steta za sav normalan svet.i Vojvodinu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna