Autor: BBC News na srpskom

BBC
18.12.2021.
11:16 > 12:00
Češki dramaturg Vaclav Havel napravio je svet svojom pozornicom dok je vodio zemlju iz komunizma 1989. godine.
  • Баја

    19.12.2021 16:22
    Чини ми се да сви народи који су "изашли из окова комунизма" (социјализма) и тиме "увели демократију" (неолиберални капитализам) сада роне горке сузе...
  • pobogu

    19.12.2021 13:40
    @istoricar 20. veka

    Cela planeta je unistena pod kapitalizmom, jer za kapitalisticki DRUSTVENI sistem pokretacka sila je MATERIJALNA - profit. Zbog te kolizije i dolazi do situacije da se novac vrednuje vise od ljudskih zivota.

    Ako se ne umesaju filozofi, psiholozi, umetnici... i uskoro ne naprave DRUSTVENI sistem cija pokretacka sila bi bila DRUSTVENA dimenzija, kapitalizam ce vrlo uskoro unistiti i ljudsku vrstu i planetu.

    Drzava je narod, ljudi, a ne korporacija...
  • istoricar 20. veka

    19.12.2021 02:48
    @pobogu
    Drzave gde umetnici i slicni vode glavnu rec propadaju ili su propale. Pitaj Dobricu Cosica kako je Jugoslavija zavrsila primera radi ili mozes ici po svetu i pitati Sengora kako mu je Senegal napredovao za njegovih 20 godina vladavine, Neta kako je bilo u Angoli ili Nijerera u Tanzaniji. Bukvalno su najgori predsednici ikada bili iz tih bransi umetnosti i palamudjenja. Drzavu treba znati voditi kao i neku veliku korporaciju a na celima istih su upravo pravnici i ekonomisti a ne filozofi i umetnici. Cak je i gore pomenuti Havel studirao ekonomiju na tehnickom fakultetu u Pragu a ne humanistiku i uz to je i pravno bio angazovan kao osnivac Komiteta za odbranu nepravedno osudjenih. A i na stranu njegovo iskustvo i u pravu i ekonomiji, predsednicka funkcija je bila vise simbolicna tada, Vaclav Klaus (ekonomista) je bio taj koji je sprovodio reforme.
  • pobogu

    18.12.2021 13:19
    Bez namere da ikoga uvredim, ali, po meni, prirodnije i bolje bi bilo da vodje naroda i drzava budu filozofi, psiholozi, sociolozi, umetnici... nego pravnici i ekonomisti.

    Al pravnici i ekonomisti se uvek nekako "snadju" i nametnu... I obogate...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna