Autor: BBC News na srpskom

BBC
08.12.2022.
19:48 > 20:00
DNK testiranje je pomoglo policiji Filadelfije da identifikuje dečaka pronađenog mrtvog u kartonskoj kutiji pre više od 60 godina.
  • Deks

    09.12.2022 15:15
    Lepa vest je da je dečak identifikovan. Nadam se da će biti pronađen i počinilac iako je za pravdu možda već kasno s obzirom da su mu, koliko znam, oba roditelja mrtva (oboje su krili od vlasti njegov nestanak). Ovo je još jedan od starih forenzičkih slučajeva koji je rešen zahvaljujući metodi genetičkog rodoslovlja (geneologije) u okviru koje stručnjaci rekonstruišu genetičko stablo koristeći genetiku i podatke iz matičnih knjiga. Na taj način praktično svaki DNK trag može biti identifikovan. Tako na primer dugo nerešeni slučaj serijskog ubice Golden State Killer koji je od 1974. do 1986. na području Kalifornije počinio najmanje 13 ubistava identifikovan je pomoću ove metode 2018.g. Pravo je pitanje zašto u Srbiji ali i na području bivše Jugoslavije, niti jedan stari slučaj nije rešen uz pomoć ove metode? S obzirom da se političari ovde hvale da zemlja ne zaostaje u nauci za svetom, čini se da je manjak osećaja za pravdu na Balkanu glavni uzrok tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna